omuz ağrısı nasıl geçer

Omuz Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Güncelleme: Ağustos 14, 2024 tarafındanEtiketler: ,

Omuz eklem ağrısı nedir?

Omuz eklemi birçok bağ ve tendondan oluşan karmaşık bir dengeye sahip, birçok yöne hareket edebilen bir eklemdir. Hareketlerinin birçok yöne yapabilmesi nedeniyle omuz ekleminde birçok kas tendonu bulunur. Kürek kemiği ve üst kol kemiğinin eklem yaptığı omuz eklemi yuvarlak yüzeye sahip üst kolun oluşturduğu eklem yüzeyi sayesinde yukarı aşağıya sağa sola içe dışa gibi bir çok yöne hareket edebiliyor. Omuz ağrısı çocuklarda çıkık ile görülürken sıklıkla erişkinlerde karşılaşılan bir durumdur. Omuz ağrısına sebep olabilecek bir çok yapı olduğu için muayene ile hasar gören bölge belirlenir. Tendonların aşırı gerilmesi ile ağrı oluşabilir. Omuz ağrısı çevresine yayılan ağrı yapabilir.

Omuz ağrısı nasıl oluşur?

Omuz eklemi ağrısı yer ve şiddet olarak farklı şekilde gözlenebiliyor. Temelinde oluşan hasarın yerine ve şiddetine göre hastada hareket kısıtlılığı gelişebilir. Bazı durumlarda boyun fıtıkları da omuz ağrısına ve omuzdan kola yayılan ağrılara neden olabilmektedir. Romatizmal hastalıklar da eklem tutulumuna sekonder omuz ağrıları yapabilmekte. Omuz ekleminin ağır iş yapan kişilerde deforme olmasına bağlı omuz kapsülünde gevşeme ve omuz ekleminde kireçlenmeler olabiliyor. Omzunda yük taşıyan insanlarda sık görülen rotator cuff kas yırtıkları da omuz ağrısı ve hareket kısıtlılığı yapabilir. Her yaştan bireyde görülen omuz travmaları düşme ve çarpma sonucu oluşabilir. Bu tip travmalarda omuz eklemini oluşturan bağlar ve kemik kırıkları oluşabilir.

İş kazaları, ağır iş yapanlarda, sporcu yaralanmalarında da omuz tendon hasarı sık gözükebiliyor. Kas zedelenmelerinin bir bölümü kendi kendine iyileşebilse de, tendon kopmaları ve kasın komple kopması durumunda ameliyatla dikilmesi gerekebilir. Uzun süreli omuz ağrıları ve bağ kopmaları omuzda artroza yani kireçlemeye neden olabilir. Kireçleme gelişen omuzda tedavi seçenekleri cerrahi müdahale olarak değerlendirilir ve omuz protezi ameliyatına kadar gidebilir. Bu süreçte geç kalınmadan eklem kireçlemeye gitmeden önlem almak amacıyla ortopedi uzmanı doktorunuza danışmanızı öneririz.

Omuz ağrısı nedenleri nelerdir?

Omuz eklemi ağrıları travma ve eklem hasarına bağlı olabileceğinden bahsetmiştik. Eklemdeki ağrı hareket kısıtlılığına neden olabilir. Bu durumda eklemde donma şikayeti ile bursit meydana gelebilir. Kimi durumda da omuza hareketini veren kas gruplarından rotator manşet kaslarının hasarına bağlı omuz hareketlerinde kısıtlılık oluşur. Hasta elini yukarı kaldırmakta güçlük yaşar. Ağrı tüm bu hasarların öncül işaretidir.

Omuz ağrısı neden oluşur ? Hangi hastalıklarda olur?

• Omuz ekleminde meydana gelen sıkışma sendromu
• Omuza hareketini veren kasların tendon hasarları
• Omuz eklemindeki boşluklardaki iltihaplanmalar, bursitler
• Hareketsiz kalan omuz ekleminin donması
• Travma sonrası veya bağ laksitesi nedenli omuz çıkıkları
• Omuzuza alınan darbe sonucu kemik kırıkları
• Omuz eklemi artrozuna bağlı kireçlenmesi
• Eklemde meydana gelen romatizmal hastalıklar
• Boyunda fıtık nedenli oluşabilecek yansıyan ağrı
• Diğer nedenler; Ekleme yakın tümöral kitle olabilir.

Omuz ekleminde meydana gelen sıkışma sendromu

Omuz eklemi her yönüyle günlük yaşantımızda çokça kullandığımız bir eklemdir. Kolun 3 aksta hareketinden sorumlu olan bu eklem, özellikle üst bölümünde meydana gelen sıkışma sendromu ile sıkça karşılaşılabilmektedir. En sık görülen omuz ağrısı nedeni omuz sıkışma sendromudur. Ağrılar ağır antrenman, ağır iş ve sık kullanılan omuz hareketleri varlığında ortaya çıkar. Geceleri uykunuzdan uyandıran omuz ağrısı yaşıyorsanız ortopedi uzmanı doktorunuza muayene olmanızı öneririz.

omuz ağrısı tedavi yöntemleri

Omuz tendon hasarları hangi durumlarda oluşur?

Tendonlardaki hasar ve bozukluklar genel olarak tendinopati olarak isimlendirilir.
Tendonlarda meydana gelen hasar ani başlangıçlı olabilir. Bu durumlar omuzun aşırı zorlandığı kolun baş üzerine kaldırılarak yapılan eylemler ile birlikle oluşur. Devamlı tekrarlaması durumlarında tendinit denile tendon kılıfının enflamasyonuna neden olur. Enflamasyon ile enfeksiyonu karıştırmamak gerekir. Enflamasyon bir yangı bir hasar iken, enfeksiyon çoğunlukla mikroorganizmaların neden olduğu iltihabi durumdur. Enfeksiyonda ağrı şişkinlik kızarıklık ve akıntı olabilir.
Tendondaki sorun tekrarlayan ağır yük ve eylemler sonucunda kronikleşir ve eklemde kireçlenmeye gidebilir. Kireçlenen omuzda ameliyatsız tedavi seçenekleri oldukça azalır. Cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi işlemler ile omuz protezi ameliyatı yapılabilir.

Rotator cuff (manşet kas grubu) Yırtığı nedir:

Omuz ekleminin hareketinden sorumlu temel kas grubu rotator cuff kaslarıdır. Sıklıkla bahsedilen bu kas grubu birbiriyle uyumlu halde çalışır. Rotator kas grubundan her hangi birinde oluşan hasar omuz hareketlerinin dengesiz çalışmasına neden olur. Oldukça ağrılı sonuçlar veren bu hasar zorlanmanın devam etmesi halinde tendon enflamasyonlarının oluşmasına zemin hazırlayabilir.
Yaşla birlikte dejenere olabilen yani yıpranabilen bu kaslar ileri yaş grubunda hastaların ani olarak yaptıkları yanlış hareketle kopabilir.

Omuzun boşluklarını dolduran bursitler :

Bursalar çok yaygın bilinmese de vücudumuzda çeşitli eklemlerde bulunan içi sıvı dolu yapılardır. Kemik ve kaslar araasında yumuşatıcı esneklik sağlayan ve kemikle kasın birlikte çalışırken hasar görmesini engelleyen yastık görevi gören yapılardır. Omuz ekleminin aşırı kullanımı ile bu yastıkçıklarda bursit denilen enflamasyon oluşabiliyor

Omuz Çıkığı Nasıl Olur? Omuz Neden Çıkar?

Omuz ekleminin hareketleri her yöne olduğu için omuz eklemini dört bir taraftan bir arada tutan bağlarla sarılı şekilde çevrelenmiştir. Kol üzerine düşme veya omuza doğrudan alınan çarpma durumlarında omuz öne ve arkaya çıkabilmektedir. Omuz bir kere çıktıktan sonra bağların hasar görme derecesine göre tekrarlayan omuz çıkıkları olabilmektedir. Omuz çıkıklarında omuz oturtulduktan sonra MRI görüntülemesi ile bağlardan meydana gelmiş olan hasar görülebilir. Tekrarlayan omuz çıkıklarını önlemek için hasar görmüş bağ dokusu ve tendonun dikilerek onarılması gerekir. Eğer tamiri yapılmaz ise omuzun tekrar tekrar çıkması ile omuz ekleminde kkırdak dokuda harabiyet meydana gelir.

Donuk omuz nedir? Omuz ağrısı nasıl geçer?

Donuk omuz sendromu omuzun doğal hareketlerinde meydana gelen kısıtlılık halidir. Omuz kapsülünün esnek yapısının bozularak eklemin zor hareket etmesi sonucu kısıtlılık izlenir. Hareket kısıtlılığına ağrı da eşlik eder. Donuk omuz bir sonuç olarak karşımıza çıkar. Özellikle omuz bölgesine alınan darbe veya travma sonucu kaslarda hasar, kemik yapıda kırık veya omuz kapsülünü saran bağ dokudaki hasar sonucu omuzda donma başlar. Bazen de donuk omuz ileri derece sinir hasarı veya boyun fıtığında üst ekstremite kas gruplarının sinir uyarısı alamaması sonucu oluşur.

Omuz Eklemi Tutan Romatizmal Hastalıklar

Romatizmal hastalıklar bir çok eklemi tutabilen genel hastalıklar bütünüdür. Alt çeşitleri ve tuttukları eklemlere göre sınıflandırması vardır. Eklem romatizmasında sık görülen şikayetler eklemde ağrı, yangı, ısı artışı ve şişliktir. Doalyısı ile eklem hareketleri azalır. Tüm vücudu tutabilen bu hastalıklar gezici nitelikte olabilir. Farklı eklemleri farklı zamanlarda tutabilir. Sabah tutukluğu, eklemlerde katılık yapabilir. Ağır kuruluğu ve gözde yanma gibi şikayetler eşlik edebilir. Romatizmal hastalıklar çoğunlukla medikal ilaç tedavisi ile takip edilir. Tanısı romatizmal kan parametrelerine bakılarak konulur. Bir kısım romatizmal hastalığın tanısı ileri derece genetik çalışmalar ile konulabilmektedir. Romatizmal hastalıklar vücudun kendi hücrelerine karşı başlattığı savaş sonucu oluştuğu bilinmektedir. Sistemik tüm vücudu tutan bir rahatsızlıktır. Cilt döküntüleri eşlik edebilir. Romatizmal hastalıklar sonucu eklemde oluşan kireçleme ve hasar hem romatologlar hem de ortopedi uzmanlarının birlikte takibi ile mümkün olur. Vücuttaki yangı azaldıktan ve kontrol altına alındıktan sonra ortopedi uzmanları tarafından eklemdeki kireçlenme veya hasara yönelik cerrahi ve medikal tedavi yapılabilmektedir.

Omuz Eklemi Kireçlenmesi, Omuz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Omuzdaki tekrarlayan mikro travmalar ve makro travmaların bir sonucu oluşan eklem hareketlerini sınırlayan ve eklem yüzeyinin bozulması kireçleme olarak adlandırılır. Kireçlemem denilmesi bazen hastalar tarafından çaydanlığın dibinde biriken kireç gibi sanılabiliyor. Halbuki bir ilgisi veya benzerliği bulunmamakta. Omuzda kireçleme bulguları son evre aşamaları olup bu evrede omuz protezi ameliyatları gerekebiliyor.

Omuz Ekleminde Bulunan Kemiklerdeki Kırıklar

Omuz kırıkları genellikle köprücük kemiği ve üst kol kemiğinin baş kısmının kırıkları ile prezente olur. Kürek kemiğinde de omuz hasarlarına bağlı kırıklar görülebilmekte daha çok arka taraftan alınan travma ve çarpmalarda kürek kemiğinde kırık görülür. Omuz kırıkları acil durumlarda meydana gelir. Özellikle yüksekten düşme, trafik kazası gibi sert çarpmalar sonucu meydana geliyor. Bu tip durumlarda kırık hattını sabitlemek için alçılama nadir bir yöntem olsa da genellikle implantlar kullanılır. Bu implantlara halk deyişi platin olarak bilinir. İmplantlar vidalar ile tespit edilerek kırık hattının bir araya getirilmesi sağlanır bir araya getirilen kemik parçaları ameliyat sonrası takiplerinde kaynayarak eski kemik halini alır. İlerleyen günlerde platinler çıkarılabilir. Bir rahatsızlık oluşturmuyorsa platinler kala da bilir.

Boyundan Kaynaklı Omuza Yayılan Ağrılar

Boyundan çıkan sinir lifleri bir demet halinde omuzdan geçer ve parmak uçlarına doğru ilerler. Eğer ki boyunda bulunan bir fıtık veya boyun düzleşmesi sonucu kemik dokunun sinir hattına bası yapma durumu var ise bu durumda sinir hattı boyunca hasta o tarafta ağrı hisseder. Sinir sıkışması sonucu oluşan ağrılar ön kola hatta parmak ucuna kadar yayılabilir. Ağrı ile birlikte uyuşma, keçeleşme hissedilebilir. Boyun eklemlerinde meydana gelen kireçlenmeler çevre sinir dokunun hasar görmesine neden olabilir. Omuz ağrısına neden olması mümkündür. Sinir hattının omuz bölgesinden geçerek kola yayılmasından dolayı hastalar omuz ağrısı şikayeti yaşayabilmektedir. Omuz ağrısının nereden kaynaklandığını iyi bir ortopedi uzmanı MRG görüntülemesiyle teyit ederek tedavisini planlar.

Omuz Ağrısına Benzer Yansıyan Ağrı Nedenleri Nelerdir?

Omuz ağrılarının özellikle omza yayılan ağrının diğer nedenleri iç organlardan kaynaklı patolojilerdir. Kalp krizi, Akciğer zarı iltihapları ve akciğer sönmesi veya delinmesi gibi durumlarda omza vuran ağrı olabilir. Bu konuda en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz. Genellikle göğüs kafesi içerisindeki iç organlardan kaynaklı omuz ağrıları hayati olabilmektedir. Önemsemekte yarar var.

Omuz Ağrım Var Ne Zaman Ortopedi Uzmanın Gitmeliyim?

Güçlü bir travma yaşamadıysanız trafik kazası ve yüksekten düşme gibi, şiddetli bir ağrı hissetmiyorsanız omuz ağrısının acil durum değildir. Ancak unutulmamalıdır ki kalp krizi ve göğüs ağrı gibi durumlarda omuza yansıyan ağrı yapabilmektedir. Omuz ağrıları omuz kapsülü bağ doku ve kas dokudan kaynaklı ise izole omuz ile sınırlı ağrılar ile karşımıza çıkar. Yüksek travma sonucu gerçekleşmişse kemik kırığı ile görülebilmektedir. Ağrılarınız vücudunuzun size bir alarmıdır. Ağrılarınız çok ise en yakın zamanda omuz ağrınız için alanında uzman ortopedi uzmanınıza başvurabilirsiniz. Ağrının ilk başladığı zamanlarda soğuk uygulama ve ağrı kesici kremler ile randevunuzun tarihi gelene kadar evde kendi kendinize tedavi yapabilirsiniz.

ortopedi uzmanı

Ortopedi Hastalıkları

Şikayetlerinize yönelik Neden olur? Ne iyi gelir? gibi tüm sorularınızın cevapları Ortopedi Uzmanı.com 'da.