Kapıya sıkışan parmak

Kapıya Sıkışan Parmağa Ne Yapılır

Güncelleme: Ağustos 10, 2024 tarafındanEtiketler: ,

Parmağım Kapıya Sıkıştı Ne Yapabilirim?

Parmağın kapıya sıkışması günümüzde sık karşılaşılan el travmalarındandır. Bu tip travmaların muayenesini yapan doktorlar ortopedi ve travmatoloji uzman doktorlarıdır. Parmak ucunun kapıya sıkışması sonucunda sıkışmanın derecesine göre çeşitli dokular zarar görebiliyor. Parmak ucunda bulunan dokular, tırnak ve tırnak yatağı, yumuşak doku, kas ve sinir, tendon dokularından oluşmaktadır. Parmak ucunun sıkışması parmağı çevreleyen dokuların hasarına bağlı olarak çok ağrılı olabilmektedir. Bu yazımızda parmak ucun sıkışması sonucunda hasarın boyutunu, evde acil olarak yapılabilecek tedavi yöntemlerini ve ileri derece sıkışmalarda gerekebilecek cerrahi müdahaleleri inceleyeceğiz.
Parmağın kapıya sıkışması veya parmak ucuna çekiçle vurulması gibi parmak ucunun sıkışmasına bağlı travmalarda cilt, cilt altı, tırnak, tırnak yatağı, kemik, tendon ve parmak ucunun pulpayı içerebilir. Parmak uçlarımızın iç tarafındaki deri çok daha fazla sinir ucuna sahiptir. Bu sinir uçları parmak uçlarımızda dokunma hissini algılamamızı sağlar. Parmak ucu yaralanmalarında bu hassas yapı zarar görebilirler. Bu hassas cilt yaralandığında ve hasar gördüğünde hasarın derecesine bağlı deformiteler ve sinir yaralanmalarına bağlı his kayıpları ve de tırnak bölümünün hasarına bağlı tırnak düşmesi ve uç kemik kırıkları görülebilmektedir.

Parmak Ucu Yaralanması Nasıl Oluşur?

Parmak yaralanmaları eldeki en sık görülen akut yaralanmalardan biridir. Parmak ucunun ezilmesi günlük aktivitelerde özellikle inşaat sektöründe çalışan işçilerde, gündelik yaşantısında ev işlerinde, kapı sıkışması, üzerine bir eşya düşmesi gibi durumlarda sık görülüyor.

Parmak Ucu Yaralanmaları Nasıl Değerlendirilir?

Parmak sıkışması sonucu oluşan yaralanmaların değerlendirilmesi öncelikle hastanın bilinen hastalıklarının sorgulanarak, travmanın nasıl oluştuğunu öğrenerek tedaviye karar verilir. Fizik muayene ile incelenen parmakta his ve kan dolaşımı değerlendirilir. Parmağa hareketini sağlayan tendonlarda yaralanmanın olup olmadığı hareketleri ile birlikte değerlendirilir. Parmak ucunda bulunan tırnağın ayrışıp ayrışmaması, tırnak üzerindeki morluk seviyesi travmanın ve sıkışmanın şiddeti hakkında bilgi verir. Detaylı araştırma için parmak röntgeni çekilerek parmakta kırık olup olmadığı değerlendirilir. Çeşitli dokulardan hangilerinin hasar aldığına bağlı olarak tedavi planlanır. Muayene ve tedavi ortopedi uzmanları tarafından yapılır.

Parmak Ucu Yaralanmaları Nasıl Tedavi Edilirler?

İleri evre ezilme ve kopma yaralanması durumlarında parmak ucundaki dokunun bir kısmını veya tamamının kopmasına neden olabilir. Kopan kısım yalnızca cilt dokusu ise kırık yoksa veya tendon yaralanması yoksa cilt cerrahi iplik ile uyuşturularak dikilir. Ancak parmak ucunda kırık varsa veya tendonlarda kopuk oluşmuşsa bu durumda ameliyathanede cerrahi girişim gerekebilir. Ciltte ciddi kayıp olması durumunda vücudun başka bir yerinden alınacak cilt greftleri ile eksik olan kısım tabiri caizse yama yapılır. Sonrasında pansumanlar ile takip edilir.

İleri evre kapıya sıkışan olgularda parmak ucundaki kemikte kırık olması durumunda kırığın alçı ile iyileşmesi planlanır. Çok ileri evre kemik kırıklarında cerrahi müdahale gerekir. İleri seviye parmak sıkışmalarında tırnak pulpası yani tırnak yatağının da yerinden çıkması gerçekleşmişse ameliyatla tırnak yatağının yerine oturtulması ve dikilmesi gerekir. Aksi halde tırnağın büyümesi durur kaynaması mümkün olmaz. Tırnak pulpasının yerinde doğru pozisyonda olup olmaması cerrahi prosedürleri etkilemektedir. Bu konular sizler için detaylı ve karmaşık geliyor gibi gözükse de ortopedi uzmanlarının sıklıkla gördüğü ve tedavileri için cerrahi girişim yaptıkları durumlardır.
Bazı durumlarda deri nakli yetersiz olup, deri ile birlikte flep dokunun çevrilmesi gerekir. İleri seviye kopmalarda uzman ortopedi hekimleri tarafından yapılan bu işlemde flep yani kan dolaşımı olan cilt ve cilt altı dokunun hasarlı bölgeye nakledilme işlemidir.

Parmağın sıkışması sonrası oluşan kesilerde sinir kesileri de eşlik edebilmektedir. Muayenesinde sinir kesinin saptanan hastaların sinir tamiri mikro cerrahi ortopedi uzmanları tarafından ameliyathanede yapılabilir.

Parmak ucundaki kemik kırıkları yaygındır. Bu tip kırıklar ekleme uzanıyorsa eklem hareketlerini kısıtlayarak parmakta kaynama sonrası geçmeyen ağrılara neden olabilmektedir. Eklem hattındaki kırıkların cerrahi müdahale ile onarılması gerekir. Aksi halde yara yeri iyileşse bile hastalarda parmak ucun hareketlerinde kısıtlılık ve şekil bozukluğu olabilmektedir.

Hasarın çok şiddetli olduğu ve parmak uç kısmının tamamen koptuğu durumlarda, kemiğin boyunun kısaltılarak kısmi ampütasyon yapılabilir. Parmak ucunun tamirinin mümkün olmadığı durumlarda parmak ucunun kemiğinin çıkarılarak kısaltma işlemi yapılabilir. Bu durumlarda hastanın yarasının iyileşmesi sağlanır ancak parmak boyunda kısalık oluşur.

kapıya sıkışan morarmış parmak

Parmak Ucu Sıkışması Çok Ağrıyor?

Parmak ucunda çok sayıda sinir bulunması nedeniyle hassasiyeti yaygındır ve aylarca sürebilir. Parmak ucunun sıkışma derecesine göre bu süreç uzar veya kısalır. İleri evrelerde ameliyat gerekirken, orta seviye evrelerde alçı ile takip edilebilir. Basit yaralanmalarda ise çoğu zaman pansuman yeterli olabilmektedir. Hasar ve travmanın şiddetine göre yapılan tedavi rejimi değişiyor. Aynı şekilde ağrının devamlılığı da değişiyor. Parmak ucundaki sert dokuların tırnak ve kemik gibi sıkışma ile birlikte etrafındaki yumuşak dokuları sıkıştırması ile çok yüksek ağrı oluşur.
Tırnak yatağında şiddetli ezilme varsa bu durumda tırnak altında kan birikir ve çok ciddi ağrıya ve zonklamaya neden olur. Parmak ucundaki zonklamanın nedeni tırnağın sıkışması sonucu tırnak altında biriken kandır. Ortopedi uzmanları bu kan birikintisinin oluşturduğu ağrıyı azaltmak için tırnak üzerinde delikler açarak ağrıyı rahatlatmayı hedeflemektedir. Parmak ucunda tırnak sıkışmalarının ileri evrelerinde tırnak düşmüşse tırnağın yatağına oturtulması gerekir. Tırnak yatağının doğru yerde ve pozisyonda olarak kaynaması sağlanmalıdır.

Tırnak Doktor Kimdir? Hangi Bölüm Bakar?

Tırnak hastalıklarından mekanik oluşan hastalıklara ve travmalara ortopedi uzmanı bakar.

Parmağım Kapıya Sıkıştı Evde Ne Yapabilirim?

Eğer parmağınız kapıya sıkışmışsa ilk olarak yapabileceğiniz soğuk uygulama ve yüksekte tutmaktır. Detaylıca anlatacak olursak; Buzu doğrudan temas ettirmeden bir beze sararak sıkışan parmağınızın üzerine koyunuz. Sıkışan parmağı kalp seviyesinin üzerinde tutarak şişmesini önleyebilirsiniz. Tırnağınız kopmuşsa veya açık yaranız varsa ciddi ağrı hissediyorsanız hastaneye başvurarak ortopedi uzmanınıza muayene olunuz. Parmak ucunda bahsettiğimiz çeşitli dokuların olmasından dolayı kopma durumlarında alanında uzman ortopedi uzman doktorunuza muayene olunuz. Hafif olgularda ağrı kesici krem ve ilaçlar ile tedavinizi doktorunuzun önerileri doğrultusunda uygulayabilirsiniz.

ortopedi uzmanı

Ortopedi Hastalıkları

Şikayetlerinize yönelik Neden olur? Ne iyi gelir? gibi tüm sorularınızın cevapları Ortopedi Uzmanı.com 'da.