sırt ağrısı nasıl geçer

Kulunç Ağrısı Nedir? Kulunç Nasıl Geçer?

Güncelleme: Ekim 5, 2024 tarafındanEtiketler: , ,

Geçmek Bilmeyen Kulunç Ağrısı Nedir?

Kulunç ağrıları miyofasial ağrı sendromu bilimsel adıyla, kas kaynaklı özellikle sırt bölgesinde olan ağrılardır. Bir çok yaş gurubunda görülse de genellikle kadınlarda sıklıkla karşılaşılır. Hayatın getirmiş olduğu stres ve spordan uzak sedanter yaşam kulunç ağrılarına neden olabilir. Peki bu ağrılardan kurtulmak mümkün müdür? Bu yazımızda kulunç ağrılarının doğru tespit edilmesi ve devamında tedavi yöntemlerini inceleyeceğiz. Sırt ağrılarının her birini kulunç olarak anlandıramayız. İç organ patolojilerinin neden olduğu sırt ağrıları olabilirken diğer taraftan omurgadaki omurilikten çıkan sinir basılarına bağlı, fıtıklaşmaya bağlı, ağrılar olabilmektedir.

Kulunç ağrısı çeken hastalar bir çok hekime muayene olur ve ağrılarının tespiti çoğu zaman zordur. Doğru ve etkili öykü almak ve hastayı uzun uzun dinlemek gerekir. Genellikle sırt ve boyun bölgesinde sabit oturarak benzer işleri yapan kişilerde, spordan uzak yaşam sürenlerde ve stresli işleri olan kişilerde görülebilmektedir.

Kulunç ağrısını tetikleyen sebepler arasında şunlar sayılabilir:

Stres: Stres sırt ve boyun kaslarımızın farkında olmadan kasılmasına ve postür duruş bozukluğuna neden olabilir.

Soğuk: Ani soğuklar kaslarda tutulmaya kulunca sebep olabilir. Mevsim geçişlerinde kulunç ağrısı çekmemek için sıcaklık değişimlerinde kıyafet seçimi konusunda dikkatli olunmalı.

Duruş bozukluğu: Masa başı uzun süre çalışan insanlarda sırt kaslarının tek yönlü çalışması ve belli başlı kas gruplarının devamlı kasılı kalması ve germe hareketleri yapılmaması sebebiyle kulunç oluşumuna zemin hazırlar. Masa başı çalışmaya bir de iş stresi eklendiğinde kulunç ağrısı kaçınılmaz olur.

Uzun süre sabit aynı pozisyonda çalışma: Masa başı işler gibi uzun süre aynı pozisyonda yapılan işlerde de sırt kaslarına orantısız yük biner. Örneğin elektrik tesisatçısı veya tavan boyası yapan bir ustada uzun süreli tek yönlü yapılan işlerde kulunç olabilmektedir. Kulunç ağrısı beyaz yakada görülebildiği gibi mayi yaka iş grubunda çalışan kişilerde de görülebilir. Patronları unutmamak gerek.

Mineral ve vitamin eksikliği: Magnezyum gibi mineral eksikliğinde kas krampları ve kulunç oluşumu olabilmekte. Vitamin ve mineraller sağlığımız için oldukça kıymetli. Tahmin edeceğiniz üzere kas krampları ve kulunçlar için de kıymetlidir.

Kulunç oluşumu esnek bağ dokusuna sahip kişilerde daha sık görülür. Esnek bağ dokunun neden olduğu kulunçlar kas fasyası ve zarında boğumlanmalara ve kas dokusunun küçük öbekler halinde kasılı kalmasına neden olur.

Uykusuzluk: bir çok hastalığı etkilediği gibi kas ve kemik sağlığı için oldukça önemlidir.

İç organ patolojileri yansıyan ağrı yapabilmektedir. Örneğin karaciğer ve pankreas gibi organların ağrıları kuşak şeklinde arkaya yayılan ağrılar yapabilir. Kalp ve akciğer hastalıklarının neden olabileceği ağrılarda sırta yayılabilir. Sırt ağrınızın hangi hastalıktan kaynaklandığının tespiti için ortopedi uzman doktorunuza başvurabilirsiniz.

Kulunç Ağrısı Nasıl Bir Ağrı?

Kulunç ağrısı kaslarda kramp ve öbekleşmiş kas gruplarının hassasiyet ile birlikte ağrı şeklinde görülmesi oluyor. Ağrılar düzenli ve devamlı olur. Günlük iş ve eylemleriniz etkileyebilir. Kaslarda uzun süre sabit duruşa bağlı kas gruplarının orantısız çalışması sonucu kaslarda kramp ve ağrılar olabilmektedir. En güzel çözüm 15 dakika ara ile duruşumuzu değiştirerek açma germe egzersizleri yaparak sırt kaslarımızı hareket ettirmeli böylece spazm oluşmasının önüne geçmiş oluruz. Depresyon gibi sedanter yaşama neden olabilecek uzun süre hareketsiz kalınabilecek ek hastalık durumlarında kol ve bacaklarda  uyuşma ve soğukluk hissi görülebilir.

Kulunç ağrılarına sebep olan tetik noktaları üzerine bastırıldığında fibrosit dokunun ağrısı ve gergin kas bantları izlenir. Hastalar kulunç noktalarından hareketle birlikte çıt çıt ses hissettiklerini ifade ederler

Kulunç ağrısına kimi zaman depresyon diş gıcırdatma ve diş sıkma gibi şikayetler eşlik edebilir. Hastaların büyük bir kısmında geceleri diş gıcırdatma fazlaca görülür. Çene ve boyun ağrıları da eşlik edebilir.

Sıklıkla göz ardı edilen Çene Ağrılarında dikkatle yapılacak bir yüz boyun çene eklemi muayenesinde ve sorgulamada kulunç ağrıları tanısı konulabilir. Bu hastalarda sıkça baş ağrısı da eşlik etmektedir. Hastaların büyük kısmı özellikle gece daha sık rastladığımız diş sıkması ve gıcırdatması yaparlar. Sabahları çene ve baş ağrısı ile kalkan bu hastaların zaman zaman ağız açıklığı kısıtlanmakta ya da çeneden klik şeklinde seslerde gelmektedir.

Kulunç Ağrılarının Tedavisi Nasıl Olur?

Kulunç tanısı almış olan hastalara NSAİD grubu ağrı kesici ve kas gevşeticiler ile tedavisi başlanır. Sonrasında Kulunçların yumuşamasına yönelik yüzeysel krem uygulamaları, masaj ve fizik tedavi ile devam edilir. Düzenli olarak germe ve gevşeme egzersizleri yapılması istenir. Kulunçlar kısa sürede oluşmadığı gibi tam iyileşmenin gözlenmesi için zaman gerekir.

Hasta olan kişiye hareketler ve takip gösterilir. Ağrıların devamında alternatif yöntemler denenebilir.

akupunktur, kuru iğneleme

Kuru İğne Tedavisi Nedir?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavileri arasında önemli bir konu olan kuru iğne tedavisi, kulunç gibi kronik kas ağrısı ve neden olan hastalıkların tedavisinde iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Tetik noktalara uygulanan kuru iğne tedavisinin ince iğneleri ile düğümlenmiş kas dokusunun açılması hedeflenir. İğneler kas dokusunu uyararak spazmın ortadan kaldırılması amaçlanır. Kuru iğne tedavisinde vücuda herhangi bir ilaç verilmez. İğnenin mekanik etkisi ile spazmın çözülmesi amaçlanır. Kulunç (miyofasial ağrı), fibromiyalji gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Mevcut tedaviye ek olarak yardımcı bir tedavi olarak kuru iğne tedavisi uygulanabilmektedir. Kuru iğne tedavisinin diğer ismi akupunktur olup uzak doğu da yıllar öncesinden beri uygulanan tedavilerdendir.

ortopedi uzmanı

Ortopedi Hastalıkları

Şikayetlerinize yönelik Neden olur? Ne iyi gelir? gibi tüm sorularınızın cevapları Ortopedi Uzmanı.com 'da.

İlgili Diğer İçerikler