kol kırığı röntgen

Kırık Kol Nasıl İyileşir? Kaç Günde Kaynar?

Güncelleme: Mayıs 12, 2024 tarafındanEtiketler: , ,

Kol kırıkları düşmeler sonucu sıklıkla acil servise başvuran hastalar arasında sık olarak görülmektedir. Özellikle ön kol Radius veya ulna bazı durumlarda her ikisinin beraber kırıldığı durumlarda tedavi çeşitleri ve takipleri değişebilmektedir. Bazı durumlarda alçı ile takip yapılırken ileri kırık veya ekleme açılan eklem hareketleri bozan kırıklarda ameliyat ile platin implant yerleştirilmesi gerekebilmektedir. Bu konuda detaylı muayene ve görütülemeler ile ortopedi uzmanınızda görüş alabilirsiniz. Şimdi bu kırıklar nasıl iyileşir gelin beraberce buna göz atalım.

Kırık kemik nasıl kaynar? Kaç günde iyileşir?

Kemik doku, kendini iyileştirebilen bir dokudur. Bu olay kallus denen iyileşme dokusuyla olur. Kemiğin lokalizasyonuna, hastanın yaşına, metabolik hastalık varlığına, sigara kullanımına, uygun tespitin yapılmasına bağlı olarak bu iyileşme dokusu oluşur. Kırıktan sonraki ilk günlerde enflamasyon hücreleri iyileşme sürecini başlatır. 1. haftada yumuşak kallus oluşur. Daha sonra sert kallusa dönüşür. Sert kallus sonrasında kemik iyileşmesi yeniden şekillenme evresine gelir. Yeniden şekillenme evresi en uzun dönemidir.

Kırık iyileşmesinde en önemli rol yapılan kırık hattının bir araya getirilmesine aittir. Anatomik olarak birebir tespit yapılırsa kallus dokusu oluşmadan direkt sağlam kemik dokusu oluşabilir. Bu iyileşme yöntemi genellikle plak ve vidalar ile yapılan ameliyatlarda, daha çok eklemi etkileyen kırıklarda tercih edilir. Buna birincil kemik iyileşmesi denir.

Eklemle ilişkisi olmayan özellikle uzun kemiklerin diyafizer bölge(orta) kırıklarında, daha çok kallus dokusu ile iyilşmeye izin veren tespit tercih edilir. Buna ikincil kemik iyileşmesi denir.

Kırık kemiklerin kaynaması bahsettiğimiz gibi yaş, cinsiyet ve ek hastalıklara bağlı olmakla birlikte ortalama 6-8 haftada kaynama beklenir. Bu süreçte beslenme ve vitamin mineral değerlerinin yeterli oluşu da iyileşmeye katkı sağlayacaktır.

Kırık nasıl fark edilir?

Düşme sonucu gelişen kırıklarda hasta kişi çoğunluklar ağrı hissettiği için acil servise başvurmaktadır. Kemik üzerine şişkinlik bazen açık yara kolunu oynatamamam gibi şikayetlerle başvuran hasta, çekilen x-ray röntgen görüntüleri ve bilgisayarlı tomografi ile kırık tanısı kesinleştirilmektedir.

Alçı mı Cerrahi müdahale mi?

Alçı veya cerrahi implant ile müdahale kararı ortopedi uzmanı tarafından verilir. Kırığın oturtulması işlemi ve devamında uygunluk görülmüşse alçı ve atel ile takip önerilebilir. Ancak kırığın oturmaması veya ekleme açılan kırıkların varlığında cerrahi işlem gerekebilir.

Kırık sonrası Fizik tedavi gerekir mi?

Kırık hattının alçı ile takip eidlmesi sonucu 1 aydan fazla hareketsiz duran kolda kaslarda erime olmaktadır. Kasların tekrar eski gücüne gelmesi önemlidir. Eski gücüne gelenen kadar fizik tedavi desteği almak bu konuda önemlidir. Ekleme açılan kırıkların cerrahi tedavisi sonrasında eklem hareketlerinde donma meydana gelmişse bu süreçte de fizik tedavi desteği almak önemlidir.

Ortopedi uzmanınızın önerileri doğrultusunda kırık şikayetinizin takipleri ile rahatladığı ve hafiflediğini deneyimleyeceksiniz. Naçizane önerimiz alanında uzman olmayan kırık çıkıkçı gibi kişilere tedavi olmaya gitmemenizdir. Tedavinizin yanlış yapılmasına yanlış kaynamasına sebebiyet verebilir.

530 x 500

Reklam Alanı

ortopedi uzmanı

Ortopedi Hastalıkları

Şikayetlerinize yönelik Neden olur? Ne iyi gelir? gibi tüm sorularınızın cevapları Ortopedi Uzmanı.com 'da.