omuz ağrısı

Donuk Omuz Nedir? Omuz Ağrısına Ne iyi gelir?

Güncelleme: Mayıs 12, 2024 tarafındanEtiketler: ,

Ortopedi hastalıklarının en çok karşılaşılan şikayetlerinden Omuz ağrısı ortopedi polikliğine en sık başvuru sebeblerinden biridir. Omuz ağrıları insanların günlük işleri sırasında veya gece ağrıları şeklinde insanların hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyen ağrılardır.Omuz ağrısı olan hastalar çoğu zaman kollarını kullanmaktan sakınmakta ve baş üstü aktivitelerden kaçınmaktadırlar. Hastalar eğer doktora başvurmakta gecikir ve  vaktinde uygun tedaviyi almazlarsa çok basit çözülebilecek bir ağrı sebebi bile hareketsizliğe bağlı olarak omuzda hareket kısıtlılığı ve donuk omuz denilen çözümü çok daha zor durumlara sebep olmaktadır.

Omuz ağrısı neden olur? Sebepleri nelerdir?

Omuz ağrısının nedenlerini inceleyecek olursak öncelikle ağrının omuz kaynaklı mı yoksa başka bir bölgenin omuza yansıyan ağrısı mı olduğunu açıklığa anlamamız gerekir. Organ patolojileri Kalp, karaciğer ve tiroid kaynaklı bir ağrı , boyun bölgesinde fıtık veya sinirler üzerinde oluşabilecek basılar omuz ağrısı olarak hissedilebilir.

Bu tip hastalıkları dışladıktan sonra omuzun kendi anatomisinden kaynaklı yapıların ağrılarına bakacak olursak; en sık sebep rotator cuff  yaralanmalarıdır. Bu yaralanmalar genç nüfusta spor yaralanmaları şeklinde olabilirken daha yaşlı kişilerde yıpranmaya(dejenerasyon) bağlı yaralanmalar olabilmektedir. Bu yaralanmalar sıklıkla sadece tendon ödemi şeklinde ve iltihaplanması tendinit şeklinde görülebileceği gibi omuz hareketlerini kısıtlayan ve ameliyat gerektiren yırtıklar şeklinde de olabilir.

Bir diğer sık omuz ağrısı nedeni  subakromial impingement sendromu denilen ve baş üstü hareketlerde omuz ağrısına sebep olan , omuzu hareket ettiren kirişlerin omuz bölgesinde sıkışması ile oluşan bir  hastalıktır. İmpingement sendromunda rotator cuff akromiyon ile humerus başı arasında sıkışmakta ve bu durumda ödem ve ağrıya sebep olmaktadır.

Her eklemde olduğu gibi omuz ekleminde de kıkırdak hasarları ağrıya sebep olabilmektedir. Bu durum kırık veya travma sonrası olabileceği gibi yaşlanmaya bağlı olarak eklem kıkırdağının yıpranmasına da bağlı olarak gelişebilmektedir.

Tekrarlayan omuz çıkıklarında  omuz eklemi ve çevre dokularında oluşan hasarlar bağ doku gevşemeleri özellikle genç popülasyonda görülen ve çoğu zaman cerrahi tedavi gerektiren bir ağrı sebebidir.

Donuk omuz veya adezif kapsülit diğer adıyla bilinen  belli bir nedene bağlı veya bazen altta yatan bir neden bulunamadan olan,  herhangi bir sebepten oluşan ağrıya bağlı olarak hastanın omuz hareketlerinden sakınmasına bağlı olarak omuzda sertleşme ve hareket kısıtlılığına sebep olan bir diğer önemli sık karşılaşılan ağrı sebebidir.

omuz ağrısı nasıl geçer

Omuz ağrısı nasıl geçer? Nasıl iyileşir?

Omuz ağrısı günlük hayatı etkileyen ve hayat kalitesini bozan bir durumdur. Hasta kişi omzunu yukarı kaldırırken hareket kısıtlılığı ve çoğu zaman ağrıya sebep olur. Altta yatak patolojiye bağlı omuzda donma ve hareket kısıtlılığı ilerler. Birkaç günden fazla devam eden ağrılar ciddiye alınarak ortopedi uzman görüşüne başvurmak önemlidir. Ağrının sebebine bağlı olarak bazen sadece ağrı kesici ilaçlar ile takip etmek yeterli olurken, omuz içi enjeksiyonlar , fizik tedavi ve gereken vakalarda da cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Günümüzde omuz ameliyatları genellikle kapalı yöntemle (artroskopik) yapılmaktadır. Artroskopik girişimsel ameliyatlarda kamera sistemi küçük ve kısa cilt kesileri sayesinde omuz bölgesi ayrıntılı olarak değerlendirilebilmekte ve gene aynı yöntemle tedavisi de yapılabilmektedir.

Omuz ağrısının çoklu bağ yapısına sahip oluşu ve ameliyat sonrası omuz eklemde gerçekleşebilecek omuz donması olabilmesi açısından mümkün olduğunca son çare olarak ameliyat düşünülse de bağ kopması tendon hasarı ve yırtılmalarda omuz ameliyatı iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bağ kopması ve tendon hasarlarında hasarlanan dokunun primer tamirinin yapılarak tedavinin tamamlanması gerekir. Bu hasarın fark edilmesi için muayene ve MRI görüntülemelerden faydalanılmaktadır. Eğer omuz ağrım nasıl geçer nasıl iyileşirim? Diye aklınızda sorularınız varsa ortopedi uzmanınızdan yardım alabilirsiniz.

ortopedi uzmanı

Ortopedi Hastalıkları

Şikayetlerinize yönelik Neden olur? Ne iyi gelir? gibi tüm sorularınızın cevapları Ortopedi Uzmanı.com 'da.

Bir Yorum Bırak

İlgili Diğer İçerikler