Parmakta Dolama Nedir? Dolama Nasıl Geçer?
Parmakların uç kısmında sıklıkla görülen dolama tırnak kenarındaki yumuşak dokunun deri kısımların enfeksiyonu ile oluşturduğu hastalıktır. Dolama halk arasında söylenirken Latincede tıp doktorları Paronişi olarak adlandırmaktadır. Dolama olan parmakta genellikle şişkinlik ve kızarıklık oluşur. Enfeksiyonun neden olduğu dolamada kızarıklık ve ağrı hastanın konforunu oldukça olumsuz etkiler. Özellikle el parmaklarında görülen paronişi yani diğer adıyla dolama tırnak çevresini saran deriye alınan hasar sonucu enfeksiyon gelişmesiyle görülmeye başlar.
Enfeksiyonun neden olduğu dolamada hasta oldukça ağrı hisseder. Çoğunluklu cilt üzerinde bulunan bakterilerin hasarlı deri bölgesinden içeri sızarak cilt altı dokuda enfeksiyon ve inflamasyon oluşmasıyla iltihabi bir görüntü alır. Tırnağını yiyen veya tırnak bakımının yanlış yapılması sonucu tırnak etrafındaki deri dokusundaki hasarlar dolamanın görülme sıklığını artırır. Çoğunlukla ağrı kesici krem ve haplarla gerilemez ve göz ardı edilirse iltihabın yayılmasına bağlı genişler ve çok ağrı yapar.
Parmakta Dolama Nasıl Anlaşılır?
Parmakta Dolama Nasıl Görülür?
Dolama parmakta olur ve her yaşta görülebilir. Kadın ve erkeklerde eşit oranda gözlenebilir.
Sık sık tekrarlamasına sebep olabilecek durumları sizler için sıraladık:
- Tırnak yeme davranışı olan bireyler,
- Çocuklarda parmağını emme eylemi,
- Tırnak bakımı yapılırken titiz ve temiz yapılmaması,
- Tırnak kenarlarındaki derinin hasarlanması,
- Parmağın uç kısmına alınan darbeler sonrası görülebilir.
- Meslek hastalığı olarak gözlenebilir. Örneğin elleriyle iş yapan kişilerde; doğada ve toprak ile iş yapan tarım ile uğraşan kişilerde görülebilir.
- Yabancı cisim batması sonrası gelişen enfeksiyonlarda paronişi görülebilir.
Parmakta Dolama Nasıl Anlaşılır?
Parmakta gözlenen dolama hastalığı fizik muayene ile çok rahat konulabilir. Parmaktaki şişkinlik ve kızarıklık en temel bulgulardır. Eğer ileri evre bir paronişi vakası ise akıntı da var ise akıntıda alınacak mikrobiyoloji kültürü ile bakteri tespiti yapılır. Enfeksiyona bağlı iltihabın varlığı dolama tanısını kesinleştirir.
Parmakta Dolama Nasıl Geçer?
Dolama bir cilt enfeksiyonudur. Cilt enfeksiyonunun gerilemesi için pansuman ve yara yerinin temiz tutulması çok önemlidir. Temiz olan kızarık cilt üzerine yüzeysel uygulanabilecek antibiyotikli krem ve merhemler tercih edilebilir. Dolamanın seviyesine göre enfeksiyon ajanlarına yönelik ağız yolu ile alınan antibiyotikler de tercih edilebilir. Hangi tedavinin etkin ve doğru olacağına ortopedi uzman doktorunuz karar verecektir. İlerlemiş bir dolama da bazen küçük cerrahi müdahale de gerekebilir. Bu nedenle ortopedi uzmanınıza muayene olmanızı ve destek almanızı öneririz. İlerlemiş duruma gelmeden erken evrede tedavinizin planlanarak kısa sürede tedavinizin tamamlanması için doktorunuza başvurunuz. Çok ileri evrelerde enfeksiyonun gerilememesi neticesinde tırnak yatağına bulaşması ile tırnağın çekilmesi dahi planlanabilmektedir.
Tedavi süresince iltihap akıyorsa o iltihabın kurutulması çok önemlidir. Bu konuda çeşitli antibiyotik ilaçlar kullanılabilmektedir. İltihabın geldiği yer temizlendikten sonra antibiyotik tedavisi çok daha etkin olacaktır. Yara yerinin temiz olan kalması tedavinizi hızlandıracaktır.
Dolama olan yara üzerine pansuman yaparken ıslak pansuman uygulanır. Yara yerinden iltihap akıyorsa o yaranın temizlenmesi gerekir. Ardından antibiyotikli kremlerin yaraya nüfus etmesi sağlanır. Eğer yara yerinde kapsül formasyonu olan apse var ise apsenin temizlenmesi gerekir. Apse olan vakalarda genellikle ağız yolu ile antibiyotik verilir. Hızlı ilerleyen dolama enfeksiyonunda cerrahi girişim gerekli görülüyorsa zaman kaybetmeden yapılmalıdır. İlerleyen durumlarda tırnak ve hatta kemik enfeksiyonuna neden olabilir.
Tırnak kenarındaki iltihaplı dokunun içerisindeki püy drene edilmelidir.
Uzun süreli dolama şikayeti olan hastalarda osteomiyelit tablosu oluşabilmektedir. Bu tip durumlarda iltihabın yerleşmesi ile ara ara tekrarlayan dolama şikayetleri olabiliyor. Bu tip rahatsızlığı olan hastaların el hijyenine çok dikkat etmeleri gerekir. Düzenli tırnak bakımları ve altta yatan hastalıkları varsa diyabet ve damarsal patolojiler gibi… Bu hastalıklara yönelik tedavilerine öncelik vermeleri gerekir. Şeker hastalarında dolama enfeksiyonu gibi şikayetleri gerilemesi uzun sürer ve sancılı bir süreçtir. Parmak çevresinin yeterli beslenememesi ile sonuçlanır. Aynı şekilde damar hastalıklarında da dolaşımın yeterli seviyede olmamasından dolayı kronik dolama şikayetleri olabiliyor. Bağışıklık seviyesi baskılanmış kişilerde de tekrarlayan paronişi şikayetleri görülebilmekte. Bu tip durumlarda ise antibiyotik tedavisinin erken başlanmasında fayda var.
Dolama İlerlemesi Durumunda Ne olur?
Dolamanın ilerlemesi durumunda enfeksiyon kemiğe ve çevre dokulara bulaşabilir. Parmak ucunun ampütasyonuna kadar gidebilen durumlar ile karşılaşılabilir. Parmağa hareket sağlayan tendonlarda iltihaplanma olursa parmak hareketlerinde yaygın ağrı ve enfeksiyonun tendon boyunca ilerlemesiyle enfeksiyonun parmak köküne doğru yayılması ile sonuçlanabilir. Dolamanın en sık görülen kötü yan etkisi tırnak yatağına bulaşması sonucu tırnak altında iltihaplanma oluşmasıdır.
Sizin de parmağınızın uç kısmında kızarıklık ve ağrı oluyorsa dolama hastalığını aklınıza getirmenizde fayda var. Dolamadan şüpheleniyorsanız ortopedi uzman doktorunuza başvurmanızı öneririz.
Popüler Konular
Ortopedi Hastalıkları
Şikayetlerinize yönelik Neden olur? Ne iyi gelir? gibi tüm sorularınızın cevapları Ortopedi Uzmanı.com 'da.