Dupuytren Kontraktürü Nedir? Tedavisi Nasıl?
Dupuytren Kontraktürü Nedir?
Dupuytren halk arasında sıklıkla tanı aldıktan sonra araştırılan ve ameliyat öncesi bilgi sahibi olunması istenen bir hastalık. Ortopedi ve travmatoloji uzman doktorlarının takip tedavi ve ameliyatlarını yaptıkları bu hastalık el içinde ciltte kalınlaşma ile kendisini gösterir. El avucu içerisinde sertlik ve eklem hareketlerinde kısıtlılık ile hastanın parmaklarını hareket ettirmesinde zorluğa yol açar.
Dupuytren Kontraktürü el içinde cilt ve cilt altı dokunun yaygın tutulması ile el parmak hareketlerinde kısıtlılığa ve ileri evrelerde parmakların çekilmesi ile fleksiyon halinde kalmasına yol açar. Çoğunluklar 35 yaş ve sonrasında gözlenen bu durum eşlik eden sistemik hastalıklar le tetiklenir. Bu hastalıklar diyabet, dolaşım bozukluğu ve romatizmal hastalıklardan oluşur. El ve el bileği ile ağır iş yapan kişilerde özellikle beden işçisi olarak çalışan kişilerde dupuytren kontraktürü görülme sıklığı artmaktadır.
Dupuytren kontraktürü parmakların ekstansiyona gelmesinde yani parmakların açılmasında kısıtlılık olması halidir. Romatizmal hastalıklardan cilt altı dokuyu tutan çeşitlerinde yumuşak dokuda sertleşme oluşur. Cilt altı dokuda oluşan sert bağlar parmağın fleksiyona gelerek sertleşmesine ve açılmamasına neden olur. İlk başlarda hafifi bir cilt katlanması ile kendini belli ederken, ilerleyen süreçlerde cilt altı yumuşak dokudaki liflerin sertleşmesiyle parmakları içeri doğru çeker. İleri evre dupuytren hastalığında parmakları tekrar eski haline açılması mümkün olmamaktadır. Daha çok yüzük parmağı ve serçe parmağında kalıcı kapanmaya neden olur ve bu evreye gelen hastaların parmakları ancak ameliyat ile açılabilmektedir.
Dupuytren Kontraktürü Neden Olur?
Altta yatan sistemik hastalıkların dupuytren kontraktürüne neden olduğu düşünülmektedir. Bunlar özellikle tiroid rahatsızlıkları, diyabetes mellitus ( şeker hastalığı ), karaciğer yetmezliği ( Siroz ) ve özellikle bağ dokusunu tutan romatizmal hastalıklar cilt altı yumuşak dokuda sertleşme yapabilmektedir. İnşaat sektöründe çalışan kişilerde, elleriyle sık sık el emeği iş yapan kişilerde hastalığın görülme olasılığı artmaktadır.
Dupuytren Kontraktürü Nasıl Fark Edilir?
Dupuytren kontraktürü el parmaklarının kapanması ve avuç içinde ciltte kalınlaşma ile fark edilir.
Dupuytren hastalığı ortopedi uzman doktorları tarafından anlaşılır ve fizik muayene ile tanı konur.
Dupuytren Kontraktürü Ameliyatsız Tedavisi Var mı?
Dupuytren Kontraktürü olan bir çok hastanın hastalık seyri uzun zaman sürer. Aylar ve yıllar içerisinde ilerler. Uzun sürede gelişen bu hastalığı fizik tedavi ile kısa sürede tedavi etmek pek mümkün olamamaktadır. Uzun yıllarca sertleşmiş el parmak liflerinin fizik tedavisi de uzun sürüyor. İleri evre dupuytren kontraktürünün tedavisi ortopedi uzmanları tarafından yapılan ameliyattır. Yara yerinin iyileşmesiyle hızlı bir şekilde normale dönüş gözlenir.
Dupuytren Kontraktürü Tedavisi Nasıl Olur?
Dupuytren kontraktürü tedavisinde İlk aşamada fark edilen hastalar fizik tedavi ile gözlemlenir. İleri evrelerde tedavi seçeneği cerrahidir. Parmaklarda kalıcı kapanma oluşmuş ise tedavi cerrahidir. Cerrahi işlem ile avuç içi derinin açılarak kontraktür izlenen liflerin cerrahi işlem ile gevşetilmesi ile olur. Bu işlem hassas dikkat gerektirir. Lifler gevşetilirken o bölgede bulunan sinir ve damarların zarar görmemesi için genellikle mikroskop altında veya büyütücü özel mercek gözlüklerle (Loop Gözlük) yapılır. Ameliyat sonrası el atele alınarak dinlendirilir. Ameliyat sonrasında cilt dolaşım takibi yapılır. 2 hafta sonrasında dikişler alınır. Gerekirse fizik tedavi ile takipler devam edebilir.
530 x 500
Reklam Alanı
Popüler Konular
Ortopedi Hastalıkları
Şikayetlerinize yönelik Neden olur? Ne iyi gelir? gibi tüm sorularınızın cevapları Ortopedi Uzmanı.com 'da.