diz kireçlenmesi

Diz Kireçlenmeye Ne İyi Gelir? Nasıl Olur?

Güncelleme: Mayıs 7, 2024 tarafındanEtiketler: , , , , ,

Dizde kireçlenme nasıl olur? Kök hücre engelleyebilir mi?

Diz Kireçlenmeleri yaş ilerledikçe çok sık meydana geliyor. Semptomların azaltılması ağrının kontrol altına alınması hedefimiz ama nasıl alternatif olabilir erken aşamalarda kireçlenme henüz oluşmamışken basit bir menisküs lezyonu menisküste bir zedelenme ya da eklem kıkırdağında bir yumuşama ya da bağda bir zedelenme varsa müdahale edilmezse zaman içerisinde bu kireçlenmeye dönüşebiliyor. Eklem yapısının bütünlüğünün bozulmasına neden oluyor. Eğer ona erken bir şekilde müdahalede bulunabiliyorsak kök hücre ile orayı tedavi edebiliyorsak Tabii ki kök hücre ameliyatın oluşması ya da ameliyat yapmaya neden olacak hastalığın oluşmasını ortadan kaldıracağı için bir alternatif gibi düşünülebiliriz. Ama ilerlemiş hastalıkta tabii ki de etkin değil.

Kireçlenme nasıl başlıyor ?

kireçlenme yaşamın Yani bizim kaçamayacağımız bir sonucu dokularımızda oluşuyor yıpranma demek aslında yaşlanmayla daha çok oluşan yaşın ilerlemesiyle oluşan bir hastalık. Ama bazı kişilerde bu daha erken yaşlarda ortaya çıkabiliyor. 40’lı yaşlarda özellikle dizlerde kalçada ya da belde ortaya çıkıyor. Ve yürüme problemlerine neden oluyor.

Kireçlenme neden oluyor? kireçlenmede genetik yatkınlık etkili mi?

Aslında en önemlisi anne de ve baba da dizlerde ağrı, erken yaşta yürüme sıkıntısı gibi sıkıntılar varsa bel ağrısı kalça ağrısı gibi sizin de dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü dizilim yani bacakların dizilimi belden aşağıya doğru yere nasıl bastığımız çok önemli. Bu durum genetik olarak aktarılan bir şey. Bunları da ameliyatlarla cerrahi müdahalelerde bazen düzeltebiliyoruz. İkinci önemli neden geçirilmiş travmalar, yanlış yapılan spor aktiviteleri zorlama yani çok hareketlilik ,Kişinin kendini bilmesi ile alakalı bir şey çok profesyonel anlamda spor yapan kişilerde ya da profesyonel olmayan kişilerde, çok zorlayan kişilerde biz kireçlenmeye daha erken yaşlarda görüyoruz. Yani çok fazla yarışmacı şekilde spor yapan kişiler futbolcular, özellikle basketçilerde eklemlerde daha erken ortaya çıkıyor. Onun dışında Normalde mesela haftalık işte 3 gün 5 gün işte 40 dakika 1 saat yürüyüş günlük egzersizler kasları güçlendirmek için germe egzersizleri sağlıklı yaşam için gerekli. Dizlerin etrafındaki kasların daha güçlü ve kemiklere karşı daha iyi koruyucu bariyer oluşturmuş oluyor. Ağır sporlar sonrasında dize binen yük artacağından dolayı kireçlenmeler erken yaşta başlayabilmektedir.

Kök hücre tedavisi nasıl uygulanıyor?

Aslında kök hücreler çok farklı şekilde uygulanıyor bir kere kök hücre hücresel bir tedavi bazen Kandan yapılan PRP tedavisi ile karıştırılıyor. Kök hücre dokuların içerisinde gömülü olarak bulunuyor. Kök hücre uygulaması için onları oradan alıp konsantre edebiliyoruz artık kliniklerde bile bu işlemleri yapabiliyoruz. Belli bir miktar yağ alıp oradan bunu bazı kitler yardımıyla ayrıştırıcılar var özel tekniklerle kök hücreler ayrıştırılabilir. Zedelenen bölgeye yoğun bir şekilde enjekte edilebilir. Bu enjekte edilen bölgede kök hücrelerin şöyle özellikleri var: kıkırdakta bir zedelenme oluşan alanada bir yardım çığlığı var ama diğer hücreler buna duymuyor ama kök hücreler bunu duyabiliyor ve oraya gidebilir gidip oraya yapışabiliyor. Orada da kıkırdak hücresine dönüşebiliyor böyle özellikleri var kök hücrenin akut olarak olarak yaptığı etki var. Örnek verelim diz ağrısında hemen bir azalma meydana geliyor. Çünkü antienflamatuar ağrı kesici özelliği var. Ama iyileştirici etkisinin ortaya çıkabilmesi için 3-6 aylık bir periyodu beklemek lazım. Çünkü bu söylediğimiz süreçlerde vücudun bir iyileşme döngüsü var 3-4 haftalık döngülerde vücut iyileştirir. Vücut kendini birkaç döngü geçtikten sonra ve ekstra eğer biz eklemin içerisine kök hücre yaptık egzersizini verdik dışarıdan saplamentlerini kolajen gibi işte glukozamin gibi vitamin takviyelerini de yaparak eklem içindeki kıkırdak hasarının onarılmasına katkı sağlayabiliyor.
Diz eklemi arasındaki kireçlenmeyei önlemek için artroskopik olarak içeriye girip menisküsü dikebiliriz. Kıkırdak yüzeyini başka bir yerden kıkırdak alarak tamir yapabiliyoruz. Buna dizilimi düzeltecek ameliyatları ekleyebiliriz. Mesela bacakta görülen çarpık bacak şikayetleri içeriye doğru ya da dışarıya doğru olan durumlarda kemikleri yaptığımız güvenli kesilerle düzeltebiliyoruz. Yapılan bu teknik ameliyatlar da kişide kireçlenmenin erken dönemde ortaya çıkmasını engelleyebilir.

diz protezi

Diz ameliyatı nasıl yapılıyor?

Diz protezi ameliyatında diz ekleminin içerisindeki menisküsleri bütün dokuları çıkarıyoruz Bağlar hariç. Eklemini yerine geçecek yarı veya tam protez implantlar mevcut. Dizin hangi tarafında sıkıntı varsa ona göre protez implantı seçim yapılarak uygun kemik kesileri sonrasında protezi yerleştirilebilir. Protezler ortalama 15-20 yılı ömrü var. Kişinin 55-60 yaşında bu protezi olduğunu düşünürsek yaklaşık 70-80 yaşında bu protezde belki değişim gerekebilir. O nedenle bu ameliyatları mümkün olan en ileri yaşlarda yapmaya çalışıyoruz. Bu ameliyatı yaptıktan sonra nelere dikkat edeceğiz? Bu diz protezlerinin iltihap kapmaması lazım yani bu iltihaplanırsa bu korkunç bir şey iltihap gelişen diz protezleri protezin çıkarılma ameliyatlarına kadar gidebiliyor. Bu tip durumlar nadir olsa da yapılan işlemin sterilizasyona oldukça fazla dikkat edilerek yapılması gerekmektedir.

ortopedi uzmanı

Ortopedi Hastalıkları

Şikayetlerinize yönelik Neden olur? Ne iyi gelir? gibi tüm sorularınızın cevapları Ortopedi Uzmanı.com 'da.

Bir Yorum Bırak