tırnak batması enfeksiyonu

Tırnak Batması Nasıl Geçer? Hangi Doktor Bakıyor

Güncelleme: Ağustos 8, 2024 tarafındanEtiketler: ,

Tırnak Batması Nedir?

Tırnak batması tırnağın özellikle en sık görülen baş parmağın iç kısmına bakan bölümünün derinin altına gömülmesi sonucu oluşturduğu ağrı ve hassasiyet durumudur. Tırnağın battığı bölümde genellikle enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlar. Tırnak batması olan bölüm dolayısıyla kişinin yaşam kalitesinde ciddi düşüşe neden olur. Çünkü her adımında ağrı yaşar ve oluşabilecek enfeksiyondan dolayı tırnağın batan kısmında kızarıklık ve ağrıya hatta ileri seviye durumlarda akıntıya neden olabilmektedir.
Tırnak batması genellikle yanlış ayakkabı seçimi nedeniyle oluşabilmekte. Ayağın uç kısmında bulunan parmakların küçük numara ayakkabı seçimi nedeniyle katlanması ve sıkışması sonrası tırnak batması oluşabilmektedir. Yanlış ayakkabı seçimi aynı zamanda havalanmayan ayak parmakları dolayısıyla yüksek nemden dolayı enfeksiyona zemin hazırlar. Tırnak dokusu uzadıkça batık miktarı artar ve daha fazla ağrıya neden olur. O nedenle hızlı müdahale konforunuz için önem arz eder.

Tırnak Batmasının Aşamaları Nelerdir?

Tırnak batması ilk başladığı zamanlarda kızarıklık ve şişlik görülür. Hafif ağrı ile başlayan süreç ilerlerse ikinci aşamaya ilerler ve ağrı miktarı artar.
Orta seviye tırnak batmasında enfeksiyon görülür. Kızarıklık ilerler ve şişlik artar.
İleri seviye tırnak batmasında, tırnak ve deri arasında granülasyon dokusu oluşur. Kanama ve akıntı görülür. Oldukça ağrılı bir süreçtir. İleri aşamaya ulaşmış tırnak batmalarının bekledikçe zorlaşan bir tedavisi vardır. Tırnak batmasının erken evrelerinde fark edilmesi tedavisinin kolaylıkla agresif olmayan yöntemlerle yapılmasına olanak sağlar.

Tırnak Batması Belirtileri Nelerdir?

  • Tırnak batması ilk olarak hafif bir ağrı ile kendini hissettirir. İlerleyen günlerde tırnağın uzaması ile birlikte ciltte sertlik ve kızarıklık oluşur.
  • Tırnağın battığı tarafta kızarıklık ve şişkinlik,
  • Ağrılı cilt dokusunda sertlik oluşur,
  • Cilt dokusunun yapısında ve renginde farklılaşma
  • Tırnağın uzayarak derinin içine doğru kıvrılması
  • Artmış şişlik ve ağrı
  • İleri evrelerde şişlikte enfeksiyon oluşması, cilt bütünlüğünün bozulması ve buna bağlı yaşam kalitesinde düşüş yaşanır.

tırnak kesimi

Tırnak Batması Neden Olur?

Tırnak batmasa neden olabilecek en yaygın görülen faktörleri inceleyecek olursak şöyle sıralanabilir:

  1. Tırnak batmasının en sık nedeni yanlış tırnak kesimi,
  2. Kiloya bağlı olarak tırnak dokusu etrafının etlenmesi ve buna bağlı oluşan batmalar
  3. Küçük numara ayakkabı seçimi ve dar burunlu ayakkabılar
  4. Ayak parmağında meydana gelen travmalar
  5. Ayakların uzun süre hava almaması ve nemli terli kalması
  6. Tırnak enfeksiyonuna neden olan mantarlar

Fazla Kiloya bağlı olarak meydana gelen tırnak batması nasıl oluşur?

Kilolu kişilerde iki sebepten dolayı tırnak batması sık görülür. Birinci sebebi kilo alımına bağlı olarak ayak parmağına binen yükün artması sebebiyle parmak ve dolayısıyla ayakta pozisyon ve duruş bozukluğu meydana gelir. Deformite oluşan parmak ucunda tırnak batmaları görülebilir. İkinci sebebi ise kilo alımına bağlı tüm vücutta artar yumuşak dokunun aynı şekilde tırnak çevresinde de artmasıdır. Tırnak kenarlarındaki cildin kalınlaşması ve yumuşak dokunun etlenmesine bağlı olarak tırnak batmaları görülebilmektedir.

Hatalı tırnak kesimi

Tırnak batmasının birincil sebeplerinden biri hatalı tırnak kesimidir. Dipten kesilen tırnakların temizlik açısından daha iyi olduğu düşünülerek yapılan hatalı tırnak kesimi tırnağın kenarlardan batmasına neden olabilir. Tırnak en dipten kesilmeden bir miktar uzun bırakılarak hijyeni sağlanırsa batma riski en aza inmiş olur.

Sivri burunlu ve dar ayakkabı seçimi

Dar ayakkabı seçimi parmakların üst üste binerek birbirlerini sıkıştırmasına neden olur. Kemik ve tırnaklar sıkıştırılamayan sert yapılar olduğu için dar alanda sıkışırken çevredeki cilt ve kas dokusu gibi dokuları basınç altında ezerek kendilerine yer edinmeye çalışır. Tırnağın sıkışması sonucu çevresindeki dokulara batması ile mekanik olarak batık oluşur. Sonrasında batık yerde cilt bütünlüğünün bozulması sonucu sekonder enfeksiyonlar görülür ve zahmetli bir süreç başlamış olur.

Düşme çarpma veya vurma sonucu oluşan tırnak batması:

Travmaya maruz kalmak, düşme, çarpma ve vurma sonucu oluşan hasarlar tırnakta şekil bozukluğuna neden olabilir. Tırnak pulpasının yerinde ayrılarak yanlış kaynaması sonucu ilerleyen aylarda tırnak batmaları görülebilmektedir. Travma sonrasında tırnak pulpasının sağlıklı olduğundan emin olmak gerekir. Bu konuda ortopedi ve travmatoloji uzman doktorları travma alanında uzman olmalarından dolayı muayene ile kolaylıkla bu durumu fark edeceklerdir. Travma sonucu oluşan hasarın erken dönemde doğru şekilde tedavi edilmesi ile ileri ki aylarda tırnak batması riskinin önüne geçilmiş olur.

tırnak batması ameliyatı

Tırnak Batmasının Tedavisi Nasıl Olur?

Tırnak batması derecesine göre, enfeksiyon varlığına göre ve şişkinliğe göre tedavi şekli ve yöntemi planlanır. Enfeksiyon ve kızarıklık varlığında tırnak batmış dokuya uygulanan antibiyotikli kremler ile enfeksiyonun gerilemesi sağlanır. İlk evrelerde olan tırnak batması için enfeksiyonun kremle gerilemesi sonrası tırnak bakımı ve hijyen yönünde hasta bilgilendirilir.

İleri evde tırnak batması tedavisi nasıl yapılır?

İleri evre tırnak batmasında hastalara enfeksiyonun gerilemesi için ağızdan kullanacakları ve yüzeysel uygulayacakları antibiyotikli ilaçlar başlanır. İleri evrelerde oluşan kronikleşmiş şişlik ve cilt bütünlüğünün bozulması nedeniyle pansuman yapılır. Tırnağın batan bölgesinde tekrarlayan enfeksiyonlar oluşabileceği için, en kesin çözüm batan kısmın küçük cerrahi müdahale ile tırnak pulpası dahil kesilip çıkarılmasıdır. Tırnak pulpasına kadar çıkarmak önemlidir. Çünkü yalnızca batan kısmın temizlenmesi ilerleyen günlerde tekrar batması riskini taşır. Ortopedi uzmanları tarafından yapılan bu minimal cerrahi ile tırnak doğal görünümüne kavuşarak tırnak batmasının önüne geçilebilmektedir. Unutulmamalıdır ki tırnak için yapılacak cerrahi müdahale öncesi batan bölgede enfeksiyon olmamalıdır. Enfeksiyon öncelikle antibiyotik medikal tedavi ile geriledikten sonrasında cerrahi girişim düşünülmelidir. Cerrahi girişim ortopedi doktorları tarafından yapılır.

Tırnak Batmasında Ne Zaman Cerrahiye Başvurulur?

Cerrahi tedavi aylarca tırnak batması şikayeti olan ve defalarca kez enfeksiyon nedeniyle antibiyotik kullanan hastaların şikayetlerini kısa sürede geçirecek harika bir yöntemdir. Tırnağın batan kısmı tırnağın kök kısmı yani pulpa ile birlikte çıkarılır. Çıkarılan tırnak yatağındaki tırnak üreten hücreler temizlenir. Temizlenir çünkü tekrar tırnak batması oluşturabilecek pozisyonda tırnak üretilememesi için yapılır. Çıkarılan batan kısım sonrası oluşan boşluk yanındaki cilt dokusu ile dikilir ve işleme pansuman ile son verilir.

Tırnak batmasına iyi gelerek hızla geçmesini sağlayacak yöntemler şöyle sıralanır:

  • Ayakları ılık ve sabunlu su ile yumuşatıp batan tırnağı rahatlatmak
  • Enfeksiyon oluştu ise antibiyoterapi uygulamak, bu konuda doktor desteği almak
  • Tırnak batması geçene kadar rahat ayakkabılar veya terlik giymek
  • Batmanın tekrarlamaması için tırnağın köşelerini oval kesmemek ve etli kısmın üzerinde kalacak kadar uzun kesmek

Tırnak dipleri neden şişer?

Tırnak diplerindeki şişkinlik çoğunlukla tırnak batmalarında görülür. Tırnak çevresinde oluşan enfeksiyonlar dolama ile adlandırılır. Tırnakta şekil bozukluğu ve çevre dokuları etkileyen ataklar şeklinde meydana gelen hastalıklar romatizmal nedenli olabilir. Bu konuda en net bilgi ortopedi uzman doktoru tarafından muayene sonucunda elde edilebilir ve tedavisi başlanır.

Ayak tırnağı iltihabı nedir?

Tırnak iltihapları çeşitli patojen mikroplar tarafından olabilmektedir. Özellikle düşük hijyen seviyeleri ve travmalar buna neden olabilmektedir. Uzun süre eldiven içerisinde bulunan elde nemli ortamda mantar oluşabilmekte ve tırnak içerisine yerleşip enfeksiyona neden olabilmektedir. Aynı şekilde uzun süre ayakkabı içerisinde kalmış terli bir ayakta da mantar enfeksiyonu olabilmektedir. Bu tip durumlarda mantar tedavisinin başlanması ve kapalı ortamda olan el ve ayağın hijyeninin sağlanarak kuru kalmasına dikkat edilmeli. Mantar varken giyilen eldiven ayakkabı gibi eşyaların dezenfeksiyon işlemi yapılarak temizlenmesi gerekir. Çoraplara yerleşme potansiyeli olan mantar sporlarının temizlenmesi için yüksek sıcaklıkta yıkama sonrası çorapların ütülenmesi mantarların ölmesi için önem arz etmektedir. Mantar tedavisi alsanız bile giysilerinizdeki mantarı temizlemezseniz tekrar tekrar bulaşarak diğer parmaklarınızda ve tırnaklarınızda enfeksiyon oluşmasına neden olur.

Ayak tırnağındaki iltihap nasıl geçer?

Tırnaktaki iltihap nedeninin belirlenerek ortopedi uzmanı tarafından öncelikle medikal ilaç tedavisi, krem ve haplar ile başlanır. İlerleyen aşamalarda debridman gibi cerrahi işlemler ve pansuman takipleri gerekebilir. Cerrahi işlemler ortopedi doktorları tarafından yapılmaktadır.

Ayak parmağında dolamaya ne iyi gelir?

Dolama parmak etrafındaki yumuşak dokunun iltihabıdır. Yumuşak doku iltihapları genellikle yüzeysel antibiyotikli kremler ile tedavi edilir. İlerlemiş vakalarda ağız yolu ile ve damardan verilen antibiyotikler ile tedavi edilebilmektedir.

Ayak tırnak çekilmesi kaç günde iyileşir?

Tırnak çekimi travma sonrası gerekebileceği gibi ileri derece enfeksiyon ve dolaşımı bozulmuş tırnak varlığında yapılabilmektedir. Sıkışan tırnak düşebilir. Düşmesi geciken veya çok ağrılı tırnaklar çekilebilir. Çekilme sonrası birkaç gün ağrı olabilmekte ve tırnağın eski halini alması 4 -5 ayı bulabilmektedir.

El ve ayak tırnakları nasıl kesilmelidir?

Batan tırnaklar dipten kesilmemeli ve köşeleri kalacak şekilde cilt dokunun üzerine uzun kalacak şekilde kesilmelidir. Oval kesilmemesine dikkat ediniz.

ortopedi uzmanı

Ortopedi Hastalıkları

Şikayetlerinize yönelik Neden olur? Ne iyi gelir? gibi tüm sorularınızın cevapları Ortopedi Uzmanı.com 'da.