boyun tutulması neden olur

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir? Boyun Ağrısı Neden Olur?

Güncelleme: Kasım 30, 2024 tarafındanEtiketler: ,

Boyun tutulması kış aylarında soğuk havaların aniden bastırmasıyla terli ve sıcak vücudun aniden soğuk hava ile karşılaşması ve beraberinde kas zorlanmasıyla eşlik eden rahatsızlıktır. Boyun tutulması olan kişilerde boyun hareketlerinde ağrı ve kısıtlılık izlenir. Bu kısıtlılık genellikle kas spazmları ve kasın hasarına bağlı meydana gelen değişikliklerdir. Boyun tutulması sebepleri arasında altta yatan daha ciddi sebepler de olabilir. Bunlar boyun fıtığının eşlik edebildiği, sinir basısına bağlı özellikle boyun ağrısı ve kola yansıyan ağrı ve uyuşma şikayetleri eşlik edebilir. Boyun tutulması ve kola vuran uyuşma şikayetiniz var ise bu konuyu önemsemeniz ve tıbbi yardım almanızı öneririz.

Bu yazımızda boyun ağrısı, boyun tutulması neden olur? Sebeplerini ve tedavi yöntemlerini inceleyeceğiz. Boyun tutulmasının tekrarlamaması için boyun sağlığımızı korumamız için ne gibi önlemler alarak yaşam stili değişikliği yapacağımız önerileri inceleme fırsatı bulabileceksiniz.

Boyun tutulması neden olur?

Boyun tutulması ve genel olarak vücutta gözlenen kas tutulmaları ağır ve ani hareketlere kas gruplarını alıştırmadan hızlı bir şekilde hareket ettirilmesi sonucu oluşur. Çoğu kişide sabah uyandığında yataktan kalkmadan hemen önce boyun ağrısı ile kendisini gösteren bu durum, önceki gün yapılan yanlış hareket ve kasta meydana gelen mikro yırtıkların ağrı yapması ile oluşur.

Yanlış pozisyonda yatmak masa başı kafayı masaya koyarak uyuma eylemleri gibi durumlar boyunda tutulmaya neden olur. Bunun sebebi ise boyun yanlış pozisyonda belirli boyun kası gruplarına aşırı yük binmesi neticesinde kaslarda spazm oluşur. Boyunun görevi üzerindeki kafatası ve beyin gibi hayati organları dengede tutmaktır. Ön arka ve yan kas gruplarının yalnızca birine yüklenerek yapılan yanlış uyuma pozisyonunda o kas grubuna aşırı yük biner. Bu da kas tutulması ile boyun tutulması ve boyunda ağrı şikayetine neden olur.

boyun tutulması ağrısı

Boyun tutulması kaç gün sürer?

Boyun tutulması yalnızca kas tutulması ile oluşmuş ise genellikle 1 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Kronikleşmesi ve devam etmesi halinde kas gevşetici krem ve haplar ile spazm olan kas gevşetilebilir. Bu süreçte eğer uzun süren boyun tutulması şikayetiniz var ise altta yatan sebeplerin araştırılması gerekir. Aylarca süren boyun ağrılarının altta yatan sebepleri boyun omurgasında yapısal bozukluk-fıtıklaşma gibi- yada romatizma hastalıklarının neden olduğu rahatsızlıklar olabilir.

Boyun tutulmasının başlıca sebepleri neler?

Boynu tutulan kişiler günlük aktivitelerinde oldukça ağrı ve sorun yaşarlar. Boynunu rahat hareket ettiremeyen kişiler tabiri caizse sopa yutmuş gibi yürürler. Boyun tutulmasına neden olan başlıca durumlar; önceki günlerde ani ve agresif egzersizler, yatış pozisyonundan kaynaklı yanlış yastık ve yatak seçimi, fibromiyalji bozukluğu, masa başı yanlış pozisyonda uzun süreli yapılan işler ve romatizma hastalıkları boyun tutulmasına neden olabilir.

Boyun tutulması nasıl başlar?

Boyun tutulması başı sağa sola ya da öne doğru hareket ettirmeye çalışırken hissedilen ağrı ve hareket kısıtlılığı ile kendisini belli eder. Bu keskin ağrılar ilerleyen ciddi durumlarda boyun omurlarından kaynaklı olabilir. Boyun omurlarında kayma, boyunda düzleşme sonucu boyun kaslarının çalışma prensibinde dengesizlik de boyun kaslarına aşırı yük binmesi sonucu boyunda ağrıya neden olabilir. Boyun tutulması evde uygulayabileceğiniz yöntemlerle geçebilirken, altta yatan başka hastalıklar nedeniyle meydana gelen boyun ağrısı ve boyun tutulması şikayeti için doktora başvurmanız gerekebilir.
Boyun ağrısı özellikle fibromiyalji hastalarında gözlenen omuz arkası boyun kökünde bulunan fibromiyalji tetik noktalarından başlar. Bu noktalara parmakla baskı uygulandığında hastanın ağrısı artar. Fibromiyalji durumu kimi zaman ağrı ile gittiğiniz acil doktorunuz tarafından ciddi bir hastalık değerlendirilmezse de fizik tedavi uzman doktorları tarafından uygun tedavi yöntemleri başlanabilmektedir.

Bazen ise boyun ağrısı ile kola yansıyan ağrı oluşur. Bu durumda konu biraz daha ciddidir. Çünkü kola ilerleyen sinirden boyun omurları arasından dal verir. Eğer ki boyundan sinirlerin dallandığı yerlerde fıtığa bağlı bası var ise bu durumda kola yansıyan ağrılar meydana gelir. Yansıyan ağrılar altta yatan bir başka sebep düşündürür.

Boyun tutulması nasıl geçer?

Boyun tutulmasının bir kas spazmı nedeniyle olduğundan bahsetmiştik. Boyun kaslarınızı gevşetici hareketler sıcak uygulama ve kremler ile boyun kaslarınızı rahatlatabilirsiniz. Boyun kaslarınızı gevşetici hareketler sonrasında boynu dinlendirmek uygun yastık ile uzanmak ve istirahat oldukça önemlidir. İstirahat yaparken boyun kas gruplarınıza ve boyun köküne doğru sırt bölümüne omuz üstlerine uygulayacağınız kas gevşetici ve ağrı kesici özellikli kremler dinlenirken kaslarınızın hızlı bir şekilde onarılmasını sağlayabilir.

Boyun tutulmanız var ise soğuk havada dışarıda çalışmanız gerekiyorsa istirahat edemiyorsanız boynunuza buff tarzı polar atkılar ile sıcak tutmanızı öneririz. Boynunuzdaki kasları soğuktan korumanız ağrınızın azalmasını sağlar. Ayrıca evde sıcak duş ile boyun ve sırt kas gruplarınızın gevşemesini sağlayabilirisiniz.

Boyun ağrısına eşlik eden romatizma nedenli bir inflamasyon var ise bu durumda tedavi yöntemleri değişir. Romatizma tanısı almış kişilerde soğuk uygulama inflamasyonu bastırabilir. Romatoloji uzman doktorunuzun önerileri doğrultusunda tedavi başlnabilir ve ilaç değişikliği yapılabilir. Boyun ağrısına neden olan kas gruplarını basitçe aşağıda görebilirsiniz. Her kas grubunun bir çalışma yönü ve açısı vardır. Ani hareket veya yanlış pozisyonlar ile kas gruplarını zorlayabilirsiniz.

boyun tutulması kas anatomisi

Boyun ağrısına ne iyi gelir?

İstirahat etmek boyun ağrısına neden olan kas krampları ve spazmın rahatlatmasına neden olur. Sıcak duş ve kas gevşetici ağrı kesici krem ve merhemler de kas liflerinin gevşemesine ve ödemin azalmasına yardımcı olur. Ağrınız çok ise doktorunuzun önerisi ile anti inflamatuar ağrı kesici kullanabilirsiniz. Dinlendiğiniz süre boyunca telefona bakmamak ve masa başı işlerden kaçınmanızı öneririz. Telefona bakarken boyuna binen yük artar ve boyun ağrılarına neden olur. Bu yazımızda “Boyun Düzleşmesi Nedir? Nasıl Oluşur?” ayrıca inceleyebilirsiniz.

Evde yapılabilecek boyun egzersizleri nelerdir?

Boyun tutulması olan kişiler boyun hareketlerinde oldukça ağrı ile karşılaşır. Boyun ve sırt kas gruplarının gevşetilmesi sonrası minimal küçük hareketler ile sağa sola ve yukarı aşağı olacak şekilde çok zorlamadan günde 3 kez her seferinde 15 er kez zorlamadan ve güç uygulamadan hareketler yapılabilir. Ağrı egzersiz için bir belirteçtir. Ağrınız çok artıyorsa egzersiz ile zorlamaktan kaçının ve fizik tedavi doktorunuza muayene olarak altta yatan farklı bir sebep var mı incelenmesini sağlayabilirsiniz. İzometrik egzersizler ile boyun kaslarınızı çok hareket ettirmeden gevşemesini sağlayabilirsiniz.

Boyun ağrısına neden olan faktörler ve yaşam değişikliği önerileri nelerdir?

Boyun ağrısı ve boyun tutulmasını önlemek için dikkat etmeniz gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

Uygun yatak ve yastık seçimi: Yastık ve yatak seçimi yaparken omuriliğin doğrusal bir hat boyunca vücut ağırlığının her noktasının dengeli olarak yatakla buluşmasına dikkat edilmelidir. Yastık seçiminin çok sert ve çok yumuşak olmamasına önem verin. Yastık seçiminin yanlış olması sonucu boyun bölgesinin desteklenmemesi uyku kalitenizin bozulmasına boyun ağrısına neden olur. Özellikle yan pozisyonda yatarken boyun bölgeniz boş kalıyorsa omuz ve çene arasındaki boşluk uyku sırasında boynunuzun gereğinden fazla esneyerek karşıt kas gruplarınızın spazma uğramasına ve uyandığınızda boyun tutulmasına neden olur.

Ekran – göz mesafesi: Masa başı çalışan kişilerde ekranın çok yukarıda veya çok aşağıda olması saatler süren çalışmalar sonrasında boyundaki tek taraflı kas gruplarının aşırı çalışmasına ve kas kramplarına neden olur. Bunun sonucunda kas krampları kas spazmına ve sonrasında boyun tutulmasına neden olabilir.

Stres: İş ortamındaki stres sırt kaslarımızın farkında olmadan fazlaca kasılmasına ve kas kramplarına neden olur. Bir diğer stresin tetiklediği durum ise fibromiyalji ile gözlenir.

Ağır iş ve ağır egzersiz: kollarınıza ve omzunuza binen ağır yükler boyun kaslarınızı ve sırt kaslarınızı zorlar. Aşırı yük boyunda düzleşmeye ve fıtıklaşmaya neden olabilir.

Travma: Ani hareket ve kaza sonucunda meydana gelen çarpma ve darbeler sonucu boyun ağrısı gözlenebilir.

Telefon: Telefon için ayrıca bir madde ekledik. Çünkü telefona bakarken uzun süreli hareketsiz kaldığımızın çoğu zaman farkına bile varmıyoruz. Telefon kullanırken boynun hafif öne doğru eğilmesi ile boyuna binen ağırlığı kat kat artmasına neden olabiliyor. Uzun süre aynı pozisyonda telefon ekranına bakılması ile boyunda faset eklemde iltihaplanma ve kas kramplarına neden olabilir.
Romatizma hastalıkları: Romatizma hastalıkları eklemleri tutabildiği gibi bağ dokusunu da tutabiliyor. Bu tip hastalıklarda tanı ve tedavi sürecini çok zaman kaybetmeden başlamak gerekir. Romatizma hastalıkları göz ardı edilirse eklem ve bağ dokuda kalıcı hasar oluşur.

Boyun tutulması nasıl tedavi edilir?

Boyun tutulmanız var ve evde uyguladığınız yöntemler ile geçmediyse profesyonel yardım alma zamanı gelmiş demektir. Bu durumda Fizik tedavi uzman doktorunuza başvurabilirsiniz. İlk adım fizik tedavi uzman doktorunuzun altta yatan sebebi ortaya koyması ile gerekirse beyin ve sinir cerrahisinin yapacağı ameliyat ile tedavi planlanır. Kas spazmı ve fibromiyalji gibi bir durum ise fizik tedavinin uygulayacağı infraret ısıtıcılar ve çeşitli medikal tedaviler ile rahatlama sağlanabilir.
Ameliyat genellikle boyunda lordoz ve kifoz açısının ileri seviye bozulması veya fıtık durumlarında düşünülür. Bu tip durumlarda ağrı ağrı kesici ile kısa sürede geçer ve yeniden başlar. Kola ve omza yayılan ağrı ile prezente olur.

Boyun tutulmasının tekrarlanmaması için neler yapılmalıdır?

Boyun tutulmasını önlemek için uyuma pozisyonuna dikkat etmeli, günlük egzersizleri hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz. Ortopedik yatak ve yastık kullanılabilir. Önerimiz denemeden almayız ve rahatlığını kontrol ediniz. Masa başı çalışıyorsak 20 dakika aralar ile küçük egzersiz molaları verebiliriz. Ağır işte alışıyorsak inşaat gibi; ağır yük kaldırılması gerektiğinde iş makinesi veya iş arkadaşımızdan destek istemeliyiz. Unutmayın bir tane vücudumuz var ve sağlık her şeyden değerli. Sağlığınızı kaybettik sonra elde edilen hiçbir şeyin kıymeti kalmıyor. Boyun ağrınız var ise doktorunuzdan destek alabilirisiniz. Sağlıklı günlerde tekrar buluşmak dileği ile.

530 x 500

Reklam Alanı

ortopedi uzmanı

Ortopedi Hastalıkları

Şikayetlerinize yönelik Neden olur? Ne iyi gelir? gibi tüm sorularınızın cevapları Ortopedi Uzmanı.com 'da.