Dizde Kızarıklık ve Ağrı: Septik Artrit
Dizde ve bazen de farklı eklemlerde olabilen kızarıklık şişkinlik ve hareketle birlikte ağrı şikayeti ortopedi ve travmatoloji hastalıklarının en sık karşılaşılan şikayetlerinden oluyor. Dizde kızarıklık enfeksiyona bağlı olabilmekte iken aynı zamanda romatolojik hastalıklarda da gözleniyor. Enfeksiyon mu inflamasyon mu ayrımını iyi yapmak gerekir. Bu konuda yazımızın devamında diz ekleminde enfeksiyon durumu yani septik artrit ve eklem romatizması hastalıklarını inceleyeceğiz. Dizde kızarıklık ve şişkinliğin septik artrit dışında sebeplerinin olabileceğini unutmayalım.
Dizde Enfeksiyon “Septik Artrit” Nedir?
Septik artrit genellikle travmaya sekonder gözlenen ve dizlerde görülebilen sıklıkla bakterilerin ve mantarların neden olabildiği enflamasyonudur. Septik artritle gelen hastalarda çoğunlukla açık yaraya bağlı oluşan eklem içerisine bakteri virüs ve mantarların bulaşması sonucu eklemde oluşan enfeksiyondur. Oldukça ağrılı olan bu tablo hareketle birlikte artar. Enfeksiyon olan septik artrit gelişen eklemde ağrının yanı sıra kızarıklık, ısı artışı ve şişkinlik de gözlenir. Enfeksiyon ajanlarının neden olduğu septik durumda eklem ciddi zarar görür. İlerleyen enfeksiyon durumunda eklem harabiyetine bağlı ampütasyon ve hatta kan zehirlenmesi sepsise bağlı ölüme gidebilmektedir. Septik artrit ortopedik acil durumlardan biridir. Tedavisini bekletmeden tanı konulduktan sonra başlamak gerekir.
Eklemde Enfeksiyon Nasıl Anlaşılır?
Eklemde enfeksiyon varlığı fizik muayene bulguları ile öncelikle tespit edilir. Bunlar kızarıklık, şişkinlik, diğer eklemlerle kıyaslayınca ısı artışı ve ağrıdır. Enfeksiyonun fizik muayene ile ön tanı olarak düşünüldüğü durumlarda eklem sıvısından uygun sterilizasyon şartlarında örnek alınarak laboratuvarda analiz edilir. Eklem sıvısındaki tetkik sonuçlarında beyaz küre wbc hücreleri ve lökositlerinin artmış oluşu ve crp yüksekliği septit artriti düşündüren bulgulardandır. Özellikle büyük eklemlerde gözlenen bu dururum diz ve kalça ekleminde gözlenebilir. Hasta kişinin yaşamını kısa sürede oldukça olumsuz etkiler.
Septik Artrit Tedavisi Nasıl Olur?
Eklem iltihaplanması yani septik artrit hızlı müdahale edilmesi gereken ve hastanın hastaneye yatırılarak destekleyici tedavi ve antibiyotik tedavisi ile takip edilen ekleme ciddi zarar verebilen bir hastalıktır. Eklem sıvısından alınan örnekle eklemdeki kızarıklığın neden olduğunun tanısı netleşmiş olur. Eklem sıvısında savunma hücreleri dediğimiz lökosit sayısında artış varlığında septik artrit düşünülebilir ve antibiyotik tedavisi başlanır. Tedavi genellikle hastanede yatış yapılarak tamamlanır. Diğer bir durum ise eklem romatizması durumunda eklemde kızarıklık ve şişkinlik halidir. Eklem romatizmasının çeşitli alt romatolojik hastalık grupları vardır. Öncelikle hangisinden kaynakladığı belirlenir. Romatolojik hastalığın türüne göre tedavi başlanır. Dizlerdeki yangıyı azaltması için steroid benzeri ilaçlar kullanılabilmektedir. Unutmamak gerekir ki doğru tedavi ancak doğru tanı ile mümkündür. Alanında uzman ortopedi doktorları tarafından tedavi düzenlenir. Yazımız genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup tedaviniz için doktorunuza başvurunuz.
Septik Artrit Hayati Bir Hastalık Mı?
Septik artrit adı üstünde septik yani enfeksiyon zemininde gelişen bir hastalıktır. Enfeksiyonun sınırlandırılamadığı ve durdurulamadığı durumlarda ilerleyerek kemiğe ardından kana ve iç organlara bulaşabilir. Kan zehirlenmesi yani sepsis hayatı tehdit eden bir durumdur. Bazı durumlarda yoğun bakımda takip edilmesi gereken hayatı ciddi tehdit edebilen noktalara gelebilmekte.
Diz Protezi veya Platin Sonrası Kızarıklık ve Şişkinlik Varsa Ne Yapılır?
Geçirilmiş ameliyat sonrası yerleştirilen protez veya implant bölgesinde enfeksiyon varlığında tedavinin sağlıklı ilerlemesi için yerleştirilen implant ve platinlerin çıkarılması gerekebilir. Bunun nedeni enfeksiyon yapan mikropların platin ve implanta yapışması sonucu kendisinin sık sık tekrar eden enfeksiyonlara sebebiyet vermesi. Antibiyotik tedavileri implant üzerindeki mikropları öldürmediği için uygun şartlar sağlanmışsa protezin çıkarılması ve kemiğe enfeksiyonun bulaşması önlenmeye çalışılır. Kemiğe bulaşan enfeksiyon en istenmeyen durum olup osteomiyelit olarak adlandırılır. Osteomiyelit kronikleşen ve akıntılara neden olan ağrılı bir hastalık durumudur.
Septik Artrit’ te Tedavi Nasıl Olur?
İltihaplı eklemin ilk olarak temizlenmesi ve içeriğindeki yoğun püy ve enfeksiyonlu yoğun sıvının temizlenmesi gerekir. Bunun için büyük eklemlerde artroskopik işlemler kamera ile girilip temizleme işlemi yapılabilir. Enfeksiyonun varlığı ile oluşmuş abse ve cidarı temizlemek gerekir. Enfeksiyona bağlı oluşmuş dokuların temizlenmesi enfeksiyonun tekrarlamaması için oldukça önemlidir. Temizleme işleminden sonra uygun antibiyotik tedavileri başlanır.
Ağrının dindirilmesi için NSAİD tedavi ve eklemin dinlendirilmesi önerilir.
Enfeksiyonun neden olduğu ağrıya bağlı hareketsiz kalan eklemin enfeksiyonun gerilemesi sonrası fizik tedavi ile güçlendirilmesi gerekir. Bu süreçte fizik tedavi bölümünden destek alınarak eklemin sağlıklı hareketini sağlayabilmesi için eklemi destekleyen kas gruplarının güçlendirilmesi önem arz eder. Tedavi süresince hareketsiz kalan eklem kasların atrofiye giderek küçülmesine neden olur.
Dizinizde kızarıklık, şişkinlik ve ağrı var ise zaman kaybetmeden ortopedi uzman doktorunuza başvurunuz. Eklemde kalıcı hasarlar oluşmadan tanınızın görüntüleme yöntemleri ve fizik muayene ile netleşerek tedavinizin sağlıkla planlandığı hızla şifa bulmanız dileğiyle. Destek ve danışmanlık için doktorunuza ulaşın.
Popüler Konular
Ortopedi Hastalıkları
Şikayetlerinize yönelik Neden olur? Ne iyi gelir? gibi tüm sorularınızın cevapları Ortopedi Uzmanı.com 'da.