Kök Hücre Nakli: Ameliyatsız Tedavi
Bir çok hasta için ameliyatsız tedavi yöntemleri cazip gözükmekte. Aslında bakıldığında ameliyatsız tedavi seçenekleri mümkünse hastanın cerrahi sonrası oluşabilecek ağrılarının önüne geçmiş oluyor. Ortopedi ve travmatoloji de ameliyatsız yöntemler mümkün müdür? Hangi hastalıklarda ortopedi de ameliyat olmadan kemik tedavisi yapılabilmekte? Ameliyat olmadan ağrılardan kurtulmanın bir yolu var mıdır? Diye birçok hasta bu soruları sormakta ve bu yazımızda sizinle ameliyatsız tedavi yöntemlerini hangi ortopedi hastalığında ameliyatsız tedavi uygulanabilmekte bunları sizin için inceledik. Özellikle günümüzde kök hücre nakli tedavisi gibi popüler olan tedavi yöntemlerini detaylıca konuşacağız.
Kök hücre tedavisi hangi durumlarda ve hangi hastalıklarda uygulanabilecek bir seçenektir. Faydası ispatlanmış hangi yöntemler öncelikli tercih edilmeli? Hastanın ağrılarında kurtulması ve bu süreçte yıpratıcı bir süreç yaşamadan bunu kök hücre ile nasıl gerçekleştirebilir? Tüm sorularınızın cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Kök Hücre Nakli Nedir?
Vücudumuzdan anadan doğma ve anne karnındaki dönemde kök hücreler bulunur. Özellikle anne karnındaki dönemde kök hücreler potansiyeli çok yüksek ve farklı dokulara dönüşebilen hücre gruplarıdır. Bildiğiniz üzere yaşam bir yumurta ve bir sperm hücresinin yani iki hücrenin döllenmesi ile başlar. Bu serüvende oluşan ilk kök hücreler iç organlarımızı, iskelet sistemimizi, beynimizi oluşturur. Kök hücreler farklılaşarak çeşitli organlara dönüşür. Peki doğum sonrasında vücudumuzdaki kök hücrelerin farklılaşma potansiyeli nedir? Örneğin cildimiz devamlı kendisini yenilemekte ve yeni cilt dokumuzun oluşması yine kök hücrelerle sağlanmakta. Vücudumuzdaki kan hücreleri yaşlandıkça ölür ve yenileri oluşur bu tamamen kontrolümüz dışında gerçekleşir ve bu üretim yine kan kök hücreleri sayesinde gerçekleşir. Bu ve benzeri vücudumuzda bulunan kök hücrelerin çeşitli görevleri yer alır.
Ortopedi açıdan kök hücreler aynı ciltte olduğu gibi kemik ve kıkırdak dokuların yenilenmesi ve onarımından sorumludur. Örneğin kırık sonrası kırık dokusunun kaynaması da kemik kök hücreleri sayesinde gerçekleşmektedir. Kök hücreler bir çok dokuya farklılaşabilmektedir. Bu yeteneğini kullanarak ortopedi uzman doktorları özellikle yağ dokudan ve kemik iliğinden elde ettikleri kök hücreleri tedavi için kullanabilmektedir. Yağ doku kök hücre açısından oldukça zengindir.
Kök Hücre Tedavisi Nedir?
Kök hücrelerin doku yenileme kabiliyeti ortopedik hastalıklarda örneğin kaynaması gecikmiş aylar sürmüş kırıklarda, eklem kireçlemelerinde, diz ağrısı ve kıkırdak hasarında kullanılan güncel tedavi yöntemidir. Yaralanmaların iyileşmesini sağlayan hasta kişinin kendi vücudundan elde edilen tedavi yöntemidir. Hastanın kendi vücudundan elde edildiği için alerji yapma riski sıfıra yakındır.
Kök hücre tedavisi ameliyat gereken hastalarda ameliyat olmadan önce alternatif bir yöntem olarak değerlendirilir. Hastanın kendi vücut yağ hücrelerinden küçük bir işlemle kök hücreler elde edilir. Bu işlemler ortopedi doktorları tarafından yapılmaktadır. Ameliyat olmaktan çekinen bir çok hasta bu yöntem ile ameliyat korkularından dolayı uzun zamanlar beklemeden, cerrahi işlem gerekmeden sağlıklarına kavuşabilirler.
Kök hücre tedavisi kimlere yapılır?
Kök hücre tedavisi kişinin kendi vücudundan elde edildiği için bir çok kişiye uygulanabilmektedir. Kök hücre tedavisi kanama-pıhtılaşma bozukluğu olan kişilerde, ileri evre kanseri olan hastalarda bir tedavi seçeneği değildir. Kök hücre üretiminin yeterli seviyede olması önemlidir.
Ortopedide Kök Hücre Tedavisi
Ortopedi bölümünde kök hücre tedavisi tendon kopmaları, hafif ve orta derece kireçlemelerde kireçleme derken eklem kıkırdak hasarları ve kemik kıkırdak eksiklikleri sayılabilir. Bağların komple kopuk oluşu cerrahi bir işlem gerektirirken, kısmi bağ yırtılmalarında kök hücre iyi bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kök hücre ile bağ dokusunun yenilenmesi tedavide hedeflenmektedir.
Erken evrede olan kireçlenmeler ve kas iskelet sistemi hasarlarında kök hücre tedavisi ortopedi uzmanları tarafından uygulanabilmektedir.
Dirsekte Kök Hücre Tedavisi
Dirsek ağrıları özellikle ağır iş yapan inşaat gibi işlerde çalışan kişilerde veya ağır spor antrenmanları yapan kişilerde sıklıkla gözükmektedir. Dirsekte oluşan bağ kopmaları ve kırıkların tedavisinde kök hücre tedavisinden faydalanılabilmektedir.
Boyun Ağrılarında Kök Hücre Tedavisi
Erken evre boyun fıtığı ve boyunda düzleşme şikayetlerinde özelikle boyun kemiklerindeki kireçlenmelerde uygulanabilmektedir. Unutulmamalıdır ki doktorunuz kireçlenmenin seviyesine göre kök hücre tedavisinin uygunluğu hakkında görüşünü size bildirecektir.
Omuzda Kök Hücre Nakli Tedavisi
Omuz cerrahisi hekimi ve hastayı zorlayan ameliyatların başında gelir. Bunun nedeni omuzun bir çok kas ve bağ tendondan oluşan kapalı bir sistem oluşudur. Ameliyata güzel bir alternatif olan kök hücreden omuz ağrısı olan hastaları iyi fayda görebilmektedir. Özellikle rotator bağ yırtığı, kas yırtıklarının neden olduğu ağrıların tedavisinde yırtık olan bağ ve kas dokunun onarımını hızlandırması yönünde kök hücre sıklıkla kullanılmakta. Yırtığın derecesi kök hücre tedavisinin uygulanması konusunda oldukça önemli. Tamamen kopmuş bir tendonu kök hücre yada medikal ilaç tedavisi tendonu koptuğu yerden iyileşmesini sağlayamaz. Bu tip durumlarda ameliyat olmazsa olmazdır.
Ayak ve Ayak Bileğinde Kök Hücre Nakli Tedavisi
Ayak bileği tıpki omuzda olduğu gibi çeşitli bağlar ve kas gruplarının tendonlarından oluşur. Ayak bileği eklemi bir çok kıkırdak yüzeye sahip. Bu yüzeyler zamanla yaşla ve kilo alımıyla birlikte kireçlemeye uğrayabiliyor. Bahsettiğimiz kireçleme çaydanlığın dibinde oluşan kireçten farklı. Kıkırdak hasarına bağlı kemik ve kıkırdak dokuda deformasyon ve hasar oluşumuna ortopedi doktorları kireçlenme olarak tarifliyor. Bu tip durumların tedavisinde bağ yıpranmaları ve ayak bileği kireçlenmesinde kök hücre tedavisi yaygın olarak hafif ve orta seviye kıkırdak hasarlarında güzel sonuçlar vermekte.
Femur başının avasküler nekrozu kök hücre nakli tedavisi
Femur A.V.N olarak kısaltılan bu hastalık; kalça kemiğinin yeni leğen kemiği ile birleşen ve bacağın ana kemiklerinden biri olan uyluk kemiğinin baş bölümünün yeterli seviyede kanlanmaması nedeniyle çürümesi demektir. Çürüyen uyluk kemiğinin başı zamanla çöker ve bu çökme kırıkları hastada ciddi ağrıya ve hareket kısıtlılığına neden olur. İleri aşamalarda kalçada takılma hissi ve yürüyememe şikayeti ile karşılaşan hastaların yaşam kalitesinde ciddi bir eksilme söz konusu olur. Femur avasküler nektoru genç ve orta yaş bireylerde gözükebilmekte ve süründüren bir hastalık durumudur. Kalça ağrısı ile ortopedi kliniklerine başvuran hastalar için kök hücre tedavisi harika bir seçenektir. Özellikle beslenmesi bozulan uyluk kemiğinin baş kısmına enjekte edilen kök hücreler oluşan küçük çökme kırıklarının iyileşmesini ve kemik dokunun tekrar eski gücüne kavuşmasına imkan sağlar.
Dizde Kök Hücre Tedavisi
Hafif ve orta dereceli diz kireçlenmesi, diz içerisinde yer alan menisküs bağ yırtıkları, ön çapraz bağ yaralanmalarında tedavi sürecinde kök hücre yaygın olarak kullanılıyor. Kök hücre kısmi yırtık olan bağ dokunun iyileşme ve yenilenme sürecini hızladırıyor.
Belde Kök Hücre Tedavisi
Bel fıtığı ve sinir sıkışmasına neden olan omur kireçlenmelerinde sıklıkla uygulanabilmektedir. Kök hücre tedavisi ile hasar görmüş olan dokunun iyileşmesi hızlanır. Yenilenen doku ile ağrı ve inflamasyonun geçmesini sağlar. Bel ağrısının gerilemesini desteklemiş olur.
Kök Hücre Nakli Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kök hücre tedavisi ameliyathanede yapılan minimal girişim gerektiren cerrahi bir işlem olsa da temelinde kemik iliği veya yağ dokunun alınarak santrifüj edilmesi sonrası toplanan kök hücrelerin hasarlı dokuya enjeksiyonundan oluşur. Hastalar kısa sürede işlerine döner, aynı gün taburcu olurlar. Alınan yağ dokusu işlemi oldukça ağrısız olup her işlem gibi risk barındırıyor olsa da usta ellerde güvenle yapılabilir.
İşlemin yapılırken tam doğru noktaya kök hücrelerin nakledilerek enjekte edilmesi çok önemlidir.
Tedaviye Karar Vermeden Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
Her işlemde olduğu gibi küçük de olsa kök hücre tedavisinde de riskler vardır. Bunların başında cerrahi yöntemle elde edilen yağ doku yer alır. Güvenli cerrahi ekipmanla yapılan bu işlemler minimal riske sahiptir. Ancak bilinmelidir ki anestezi almak bile başlı başına bir risktir. Kök hücre tedavisine karar verirken nitelikli bir merkezde ve cerrahi tecrübe ve bilgi birikimi olan uzman ortepedistler tarafından yapılmalıdır. İşlem sırasında sterilizasyon önemli olduğu kadar hücrelerin sağlığı ve nasıl uygulandığı da tedavinin başarılı olmasına önemli oranda etki etmektedir.
Ameliyattan korkan bir çok hasta hafif ve orta seviyede kireçlenmesi olsa bile bu ağrıyı çekerek yaşamını devam ettirmeyi düşünebilir. İleri ki yıllarda sahip oldu hafif hasar ilerleyerek derin ve şiddetli ağrılarla giden ileri derece artroz ile sonuçlanabilmektedir. Hasarın başında yakalanarak ameliyatsız olarak kök hücre enjeksiyonu yapılması ileri ki yıllarda hastanın cerrahi yapılması ihtiyacını önemli oranda azaltmaktadır. Yeni teknolojilerin gelişmesi ile elde edilen kök hücrenin niteliği ve niceliği artmakta ve güncel bilgiler ışığında güzel sonuçlar alınabilmektedir.
530 x 500
Reklam Alanı
Popüler Konular
Ortopedi Hastalıkları
Şikayetlerinize yönelik Neden olur? Ne iyi gelir? gibi tüm sorularınızın cevapları Ortopedi Uzmanı.com 'da.